Per­jan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Län­si-Poh­ja ke­hot­taa py­sy­mään pois län­si­ra­jal­ta, Utsjoen al­tis­tu­neet ta­voi­tet­tu, vas­taan­ot­to­kes­kuk­sen jouk­ko­tes­tauk­ses­sa ei löy­ty­nyt ko­ro­na­tar­tun­to­ja, mah­dol­li­sia al­tis­tu­mi­sia Ro­va­la-opis­ton ruo­ka­las­sa, Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä viisi uutta ko­ro­na­tar­tun­taa, Levin maail­man­cup -vii­kon­lop­pu­na on voinut al­tis­tua ko­ro­nal­le

Päivittyvä seuranta
Päivittyvä seuranta

19.01 Länsi-Pohjasta tiukka viesti: Pysykää poissa länsirajalta!

Länsi-Pohjan alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui perjantaina ylimääräiseen iltakokoukseen arvioimaan alueen koronaepidemiatilannetta.

Ryhmän viesti on selvä:

– Pysykää poissa länsirajalta! Koronavirustautia ei pidä tulla tuomaan länsirajalle eikä viemään länsirajalta, sanotaan koronakoordinaatiotyöryhmän tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan rajayhteisöön kuulumattomien turhat matkat Haaparannalle ja Ruotsin Norrbotteniin tulee lopettaa.

– Norrbottenin tautitilanne on nopeasti vaikeutumassa ja tautitapaukset lisääntymässä. Viime viikolla Norrbottenin alueella todettiin 753 koronavirustapausta ja tälle viikolle määrän arvioidaan nousevan yli tuhanteen. Pääpaino epidemiassa on Norrbottenin eteläosissa.

17.24 Stora Enson tehtaalla Oulussa 80 koronatapausta

Stora Enson Oulun-tehtaalla on todettu viikon aikana noin 80 koronatartuntaa. Tartunnan saaneiden joukossa on oululaisia sekä muualta Ouluun ulkomailta tulleita työntekijöitä. tilanteen kartoittamiseksi kaikki Oulun tehtaalla työskentelevät testataan ja työskentely projektissa jatkuu vasta, kun negatiivinen testitulos on saatu.

17.17 Utsjoella ei uusia tartuntoja

Utsjoen kunnassa ei ole perjantaiaamuun mennessä todettu uusia koronavirustartuntoja. Kunnassa todettiin torstaina positiivinen koronavirusnäyte, ja altistumisia on siitä lähtien kartoitettu.

Utsjoen kunta tiedotti torstaina Hotelli Utsjoen ravintolassa maanantaina ja tiistaina puoliltapäivin vierailleiden henkilöiden mahdollisesta altistumisesta koronavirusinfektiolle. Hotelli Utsjoen tapaukseen liittyy yksi altistuminen. Henkilö on tavoitettu ja asetettu karanteeniin. Myös muut kyseiseen tartuntaketjuun liittyvät altistumiset Utsjoella on kartoitettu ja henkilöt asetettu karanteeniin.

Koronavirukseen sairastunut henkilö on hyväkuntoinen ja eristyksessä. Tapaus liittyy Inarin tartuntaketjuun ja sen lähde on todennäköisesti Levin maailmancup-viikonlopun tapahtumissa.

Utsjoen kunnan terveydenhuoltopalvelut toimivat normaalisti. Kunnan vahva kasvomaskisuositus ja muut ohjeistukset ovat edelleen voimassa.

15.26 Sai­raan­hoi­to­pii­rin rajoja ylit­tä­viä ur­hei­lu­ta­pah­tu­mia ei suo­si­tel­la jär­jes­tet­tä­väk­si kolmeen viik­koon

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö suosittelee, että sairaanhoitopiirin rajojen ylittäviä urheiluja liikuntatapahtumia ei järjestetä. Suositus koskee aikaa 30.11.–20.12.2020.

Suositus koskee kaikenikäisiä yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa.

Suositus ei kuitenkaan koske maajoukkuetoimintaa eikä SM- ja 1-divisioonatason kilpailutapahtumia.

15.14 Ro­va­nie­men vas­taan­ot­to­kes­kuk­sen ko­ro­na­vi­ruk­sen jouk­ko­tes­tauk­ses­sa kaik­kien tulos ne­ga­tii­vi­nen

Rovaniemen vastaanottokeskuksessa tehdyn koronaviruksen joukkotestauksen 165 perjantai-iltapäivään mennessä otettua testiä on todettu kaikki negatiivisiksi.

Joukkotestaus tehtiin vastaanottokeskuksessa, koska keskuksen yhdeltä asukkaalla on aiemmin todettu koronavirustartunta.

Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Markku Broas kertoo, että vastaanottokeskuksessa otetaan vielä ensi viikolla noin 20 testiä.

15.12 Mahdollisia altistumisia Rovala-opiston ruokalassa

Rovaniemen Rovala-opiston ruokalassa maanantaina 16. marraskuuta ja tiistaina 17. marraskuuta kello 11–12.30 välillä ruokailleet ihmiset ovat myös voineet altistua koronavirukselle.

Sairaanhoitopiiri pyytää tuolloin ruokalassa asioineita henkilöitä hakeutumaan koronavirustesteihin, jos lieviäkään oireita ilmenee.

Altistuminen liittyy Rovaniemellä perjantaina 27. marraskuuta todettuun tartuntaan.

14.35 Lapin sairaanhoitopiirissä viisi uutta koronatartuntaa

Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin perjantaina viisi  uutta koronavirustartuntaa.

Kaksi tartunnoista todettiin Rovaniemellä. Toinen henkilöistä on saanut tartunnan ulkomailta.

Yksi tapauksista liittyy Sodankylän aiempaan tartuntaketjuun ja yksi Kittilän aiempaan tartuntaketjuun.

Molemmat tartunnan saaneet henkilöt ovat olleet valmiiksi karanteenissa.

Sen lisäksi Muoniossa todettiin yksi uusi koronatartunta.

13.40 Levin maailmancup -viikonloppuna kolmessa paikallisessa ravintolassa asioineet ovat voineet altistua koronalle

Lapin sairaanhoitopiiri sai perjantaina tiedon kolmesta koronavirustartunnasta, joilla on yhteys Levin maailmancup -viikonloppuun.

Urheilutapahtuma järjestettiin Kittilän Levillä 19.–22. marraskuuta.

Kolmella maailmancupissa vierailleella henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Heistä kaksi on Lapin sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkärin Markku Broaksen mukaan lappilaisia ja kolmas kotoisin Satakunnasta.

Lappilaiset henkilöt on testattu koronapositiivisiksi ja asetettu karanteeniin aiemmin tällä viikolla ja tieto Satakunnasta saatiin Lapin sairaanhoitopiirille perjantaina.

Sairastuneet henkilöt ovat maailmancup -viikonlopun aikana käyneet Levillä kolmessa eri ravintolassa. Ravintola Narranissa, Pub Hölmölässä ja Bar Ihkussa kisaviikonloppuna käyneet asiakkaat ovat voineet altistua tartunnalle.

Mahdollinen altistuminen tartunnoille on tapahtunut torstain 19. marraskuuta, perjantain 20. marraskuuta ja lauantain 21. marraskuuta välisenä aikana.

Broas pyytää ravintoloissa vierailleita ihmisiä tarkkailemaan mahdollisia oireita ja hakeutumaan koronavirustesteihin lievissäkin oireissa.

12.55 So­dan­ky­län Nu­tuk­kaan jouk­ko­tes­tauk­ses­sa ei todettu uusia ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­ja

Sodankylässä ei perjantai-iltapäivään mennessä ole todettu yhtään uutta koronavirustartuntaa. Kaikki ikäihmisten palveluasumisen yksikkö Nutukkaan asukkaista ja henkilöstöstä otetut testit olivat negatiivisia.

Nutukkaan seuraava joukkotestaus tehdään maanantaina.

12.14 Suomessa 618 uutta tartuntaa tänään

Suomessa on raportoitu 618 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Tartunnoista 184 on Helsingissä.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 4 908 tartuntaa, mikä on 1 960 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Koronaepidemian alusta lähtien Suomessa on raportoitu yhteensä 23 766 tartuntaa.

Sairaanhoitopiirit raportoivat tautiin liittyvät kuolemat sekä sairaala- ja tehohoidossa olevien potilaiden määrän myöhemmin tänään.

11.00 Länsi-Pohjassa kaksi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan alueella todettiin perjantaina kaksi uutta koronavirustartuntaa.  Sairaanhoitopiirissä on tällä viikolla todettu johtajaylilääkärin Jyri J. Taskilan mukaan kaikkiaan seitsemän uutta tartuntaa.

– Tapaukset ovat jakautuneet tasaisesti. Noin puolet on ollut Torniossa ja puolet muissa kunnissa, hän sanoo.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri on edelleen koronaviruksen kiihtymisvaiheessa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on kääntynyt lievään laskusuuntaan.

Aluehallintovirasto jatkoi Länsi-Pohjan tiukennettuja kokoontumisrajoituksia (Lappi)

11.07 Aluehallintovirasto jatkoi Länsi-Pohjan tiukennettuja kokoontumisrajoituksia

Covid-19-tartuntojen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi Lapin aluehallintovirasto jatkaa joulukuun 13. päivään asti rajoitusta, joka kieltää Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 20 ihmistä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 21.9.2020 antamaa ohjetta.

Lapin aluehallintoviraston määräys on voimassa 1.12.-13.12.2020. Se koskee Kemin, Keminmaan, Simon, Tervolan, Tornion ja Ylitornion kuntia.