Pääkirjoitus: Suomi joutuu nou­dat­ta­maan vii­su­mi­pää­tök­sis­sään yhdessä so­vit­tu­ja Schen­gen-sään­tö­jä – EU:n on otet­ta­va tiu­kem­pi linja ve­nä­läis­tu­ris­miin

kolumni: Päi­vä­kir­ja: Re­ser­vi­läis­toi­min­ta tuo so­pi­vas­ti jän­ni­tys­tä ta­sai­seen arkeen

Pel­ti­pai­lak­ka-pod­cast: Kelk­kai­lu elä­män­ta­pa­na – Saa­ren­ky­lä­läi­nen Ville Yliant­ti­la huoltaa ja korjaa kelk­kan­sa pit­käl­le itse

-
Kuva: Lapin Kansa

Useille moottorikelkka on hupilaite, jolla ajetaan satunnaisesti laavulle makkaranpaistoon tai käyttöesine, joka kuljettaa pilkille tai työmaalle.

Sitten on ihmistyyppi, jolla kelkkailu on elämäntapa. He ajavat, korjaavat ja tuunaavat kelkkoja sekä puhuvat kelkoista ja ajamisesta aina kun samanhenkinen juttukaveri on saapuvilla.

Tällainen kelkkaihminen on kantasaarenkyläläinen Ville Ylianttila. Hän on menestynyt snowcross-kisakuski, joka saalisti urallaan mitaleja EM-tasoa myöten.

Ville Ylianttila huoltaa moottorikelkkansa pitkälle itse.
Ville Ylianttila huoltaa moottorikelkkansa pitkälle itse.
Kuva: Tapio Nykänen

Varsinaisen kilpauran päättymisen jälkeen Ylianttila on harrastanut muun muassa syvän lumen kelkkailua ja toiminut MK-lehden testikuljettajana. Viime vuosina hän on myös kilpaillut hieman kevyemmällä otteella vintagecrossissa sekä sprintissä ja endurossa. Kaiken lisäksi Ylianttila on erinomainen pajottaja – hän siis huoltaa ja korjaa kelkkansa pitkälle itse.

Peltipailakka-podcastin kuudennessa jaksossa Tapio Nykänen vierailee elämäntapakelkkailijan autotallissa. Meneillään on kisakelkan huolto ja muuntaminen pitkälle safarille sopivaksi reittiraaseriksi.