kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Pa­rem­paa ruokaa kou­lu­lai­sil­le

Kirjoittaja haluaa tarjota koululaisille parempaa ruokaa.
Kirjoittaja haluaa tarjota koululaisille parempaa ruokaa.
Kuva: Vesa Joensuu

Rovaniemellä on kohistu kouluruuan laadusta ja esteettisyydestä. Kiitos siitä kuuluu Jere Olloselle, joka toi rohkeasti kouluruuan kaikkien tietoon. Nuoret tietävät minkälaista ravintoa he opiskeluun tarvitsevat.

Kouluruoka on lakiin kirjoitettu, mutta se ei tarkoita sitä, että on mentävä lain mukaisella minimillä. Saamme toteuttaa kouluruokailua paremmin kuin laki sallii. Meillä on keittiössä ammattitaitoinen henkilökunta, joka tekee parhaansa ruoka-aineilla, jotka on heille suotu.

Puuro ei ole lounas – tunnin kahden päästä on nälkä jälleen. Kasvisruokapäivät eivät ole menestys, mitä ruuan menekkiin tulee. Lapset tulevat kotiin väsyneinä ja nälkäisinä. Osa ei ole syönyt koulupäivän aikana mitään. Tämä ei ole hyväksi kellekään.

Rovaniemellä syötetään lapsillemme kasvisruokapäivinä esimerkiksi geenimuunneltua soijaa, joka on kuskattu Suomeen ties mistä. Kasvis on hyvä vaihtoehto muuan ruuan lisukkeena, mikä ei tarkoita, että edes yhtenä päivänä koko ruokailu koostuisi pelkästään kasviksista. Mikäli koulussa on kasvissyöjiä, heille on tarjottu mahdollisuus syödä pelkkiä kasviksia.

Meillä on ammattilaisia keittiöissä, annetaan heille työkalut tehdä työtään täydellä sydämellään. Ehdotan, että koulussa ja varhaiskasvatuksessa kasvisruokapäivistä luovutaan heti jo kansanterveyden nimissä, ja että myös puuropäivistä luovutaan välittömästi.

Ehdotan lisäksi, että Rovaniemi käy koulujen ja varhaiskasvatuksen ruokalistat läpi ulkopuolisen ammattilaisen kanssa ja niihin tehdään tarvittavat muutokset, jotta ruoat ovat parempia ja monipuolisempia kuin laki vaatii. Kasvisruokailijoiden ja muiden eri ruokavaliota toteuttavien ruokalistat on käytävä niinikään läpi.

Kouluruuan parantaminen on sijoitus tulevaisuuteen, vaikutukset näkyvät oppilaiden tuloksissa. Toivon, että valtuustoaloite otetaan käsittelyyn välittömästi. Esitän sen 27.2. valtuuston kokouksessa.

Kirjoittaja on Rovaniemen kaupunginvaltuutettu ja perussuomalaiset valtuustoryhmän puheenjohtaja.