Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

PAM antoi uuden lak­ko­va­roi­tuk­sen kaupan alalle, joka koskee satoja kaup­po­ja – mukana kaikki Suomen K-Ci­ty­mar­ke­tit, Prismat ja Lidlit

Helsinki

Kaupan alan yllä leijuu helmikuun alkaessa uhka laajoista lakoista. Palvelualojen ammattiliitto PAM antoi tiistaina kaupan alalle uuden lakkovaroituksen, joka koskisi nyt satoja kauppoja ympäri Suomen.

Lakon ajankohta olisi 16.–18. helmikuuta, ja se koskisi 415:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26 000 henkilöä. Lakon piirissä olisivat muun muassa kaikki Suomen K-Citymarketit, Prismat, Lidlit ja Veljekset Keskinen Oy:n myymälät. Se kattaisi myös useita Tokmannin ja Halpa-Hallin myymälöitä ja neljä Kesko Logistiikan terminaalia.

PAM on aiemmin ilmoittanut jo useista lakoista. Ensimmäinen lakko olisi kaupan varastoissa 6.–9. helmikuuta, ja sitä seuraisi lakko marketeissa ja osassa Keskon logistiikkapalveluja 9.–11. helmikuuta. Tuon lakon piirissä on muun muassa useita Prismoja ja K-Citymarketeja. Ensi viikon lakkojen piirissä olisi noin 20 000 työntekijää.

Sunnuntaina PAM antoi uuden varastoja koskevan lakkovaroituksen ajankohdalle 13.–16. helmikuuta. Sen piirissä olisi noin 4 000 työntekijää.

Työriidan sovittelu PAMin ja Kaupan liiton välillä jatkuu keskiviikkona valtakunnansovittelijan johdolla.

Lisää painetta työnantajille

PAMin hallitus päätti myös ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta sekä tilapäisen siirron kiellosta, joka astuu voimaan keskiviikkona koko kaupan alalla.

PAM kertoo pyrkivänsä uudella lakkovaroituksella kasvattamaan työnantajien halua sopia palkoista ja työehdoista.

– Olemme nyt tilanteessa, jossa minkään alan neuvottelut tai sovittelut eivät vaikuta etenevän ja siksi toivomme, että lakkoilmoitukset osoittavat laajemminkin työnantajille, että palkansaajaliike on yhtenäisesti hakemassa palkankorotuksia, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoi tiedotteessa.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala puolestaan kuvaili PAMin toimintaa edesvastuuttomaksi

– Toistuvat lakkoaallot ainoastaan lykkäävät palkankorotuksia ja sovintoratkaisua, koska lakkojen aikana ei sovitella eikä neuvotella, Lavikkala totesi tiedotteessa.

Lue lisää: Lakko vai­keut­tai­si Lapin isojen mar­ket­tien pyö­rit­tä­mis­tä – Pamin lakko alkaa kau­pois­sa 9. hel­mi­kuu­ta, jos sopua ei synny

Päivitetty kauttaaltaan 31.1. kello 19:34.