Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

Yleisurheilu: EM-ki­so­jen ohjelma ja tv-ajat

Pää­mi­nis­te­ri Marin ei uskalla vielä luvata ko­ronapas­sia syk­syk­si – "pitää olla rea­lis­ti"

Hallitus kokoustaa koronasta, mutta uusia nykyisen lainsäädännön ulkopuolella olevia päätöksiä, kuten uusia sulkuja, ei ole suunnitteilla.

Helsinki

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan vielä tässä vaiheessa on mahdotonta sanoa, onko Suomessa syksyllä käytössä koronapassi.

– Kuulemme valmistelutilanteen ja ne monet haasteet, joita siihen liittyy, niin juridisia kuin käytännöllisiä haasteita, Marin sanoi valtioneuvoston istuntoon ja sen jälkeiseen koronakokoukseen mennessään.

Hallitus palasi torstaina koronaneuvotteluihin Helsingin Säätytalolle usean viikon tauon jälkeen. Marinin mukaan hallitus on kuitenkin koko kesän tarkkaillut tilannetta viikoittain, vaikka ministereitä onkin ollut lomalla.

Pääministeri ei usko, että hallituksen sisällä olisi jakolinjaa koronapassista. Hänen omasta mielestäänkin passi tulee entistä käyttökelpoisemmaksi nyt, kun rokotukset edistyvät.

– Samalla pitää olla realisti ja huomioida se, että nämä eivät ole helppoja kysymyksiä. Näihin liittyy perusoikeuksiin ja yhdenvertaisuuteen liittyviä kysymyksiä ja käytännöllisiä haasteita myös. Kaikki asiat eivät tapahdu heti, mutta valmistelutyötä tehdään.

Marinin mukaan hallitus käsittelee tilannekatsauksen yhteydessä myös hybridistrategian päivittämistä, mutta siitä päätetään ensi viikolla.

– Luvassa ei ole mitään uusia nykyisen lainsäädännön ulkopuolella olevia päätöksiä, esimerkiksi uusia sulkuja, ei ole suunnitteilla, Marin tähdensi.

Hän myös sanoi, että koronarokotuksia ei toistaiseksi olla laajentamassa alle 12-vuotiaisiin ennen kuin asiasta on riittävästi tutkimustietoa.

Keskustalaiset lämpimiä koronapassille

Keskustalaiset tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen ja valtiovarainministeri Annika Saarikko puhuivat sisään tullessaan lämpimästi koronapassin puolesta.

– Se on vaihtoehto rajoitusten Suomelle. Se mahdollistaa asioiden avaamisen, mutta turvallisesti, hallitusti ja tauti kurissa pitäen. Tätä keskusta on kannattanut, Saarikko sanoi.

Hän sanoi toivovansa, ettei asiaan liity jakolinjoja hallituksen sisällä, vaikka pääministeri on tuonut esiin passiin liittyviä hankalia kysymyksiä.

– Ei kukaan ole väittänytkään, että perusoikeuksien tai käytännön järjestelyjen kannalta se olisi erityisen helppo. Mutta mieluummin etsitään ratkaisuja kuin ongelmia, Saarikko sanoi.

Kurvisen mielestä Suomen pitäisi päästä myös pikatestaamiseen, jota käytetään jo muualla Euroopassa ja maailmalla.

– Kun käy ketterän, nopean testin ottamassa, niin sitten pääsee festareille tai teatteriin ja seuraamaan vaikkapa pudotuspelejä urheilussa.

Marinin mukaan pikatestit ovat yksi keino työkalupakissa, kuten myös muut testit.

– Testaus on ollut keskeinen osa strategiaa koko ajan, Marin sanoi.

Opettajien kannattaa selvittää mahdollisuutta kiirehtiä toista rokotustaan

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoo ymmärtävänsä Opettajien ammattijärjestön (OAJ) toivetta opettajien rokottamisen kiirehtimisestä, jotta koronavirus ei leviäisi kouluissa lukuvuoden alkaessa.

Anderssonin mukaan rokotusjärjestys on se, miten on aiemmin päätetty, mutta opettajien kannattaa selvittää omasta kunnastaan mahdollisuutta aikaistaa toisen rokotteen saamista. Toisena vaihtoehtona hän nostaa esiin ilmoittautumisen ylijäämärokotteen ottajaksi.

– Jos päivän aikana jää rokotteita käyttämättä, ilmoittautumalla jonoon voi mahdollisesti saada tehosteen aikaisemmin.

– Nämä ovat terveiseni opettajille, Andersson sanoi.