Pääkirjoitus
Tilaajille

Pääkirjoitus: Meri-Lapin kunnille uhkaa jäädä Musta sote-Pekka käteen

Uudesta sote-uudistuksesta uhkaa tulla iso lasku maakunnalle. Terveyspalvelujen ulkoistamissopimuksesta on jäljellä vielä 12 vuotta.

Hallituksen sote-luonnos vetää tiukat ehdot terveys- ja sosiaalipalvelujen yksityistämiselle. Tämä on herättänyt huolta pohjoisessa, missä Meri-Lapin terveyspalvelut on ulkoistettu terveysjätti Mehiläiselle. Huoleen on aihetta. Luonnoksessa mainitaan, että edessä on voimassa olevien, lainvastaisten ulkoistamissopimusten mitätöinti. Näin siksi, että osa sopimuksista ei täytä valmisteltavan lainsäädännön kriteerejä, koska maakunnan järjestämisvastuuta koskevat edellytykset eivät toteudu.

Esityksen mukaan yritysten kanssa tehtyjä sopimuksia voidaan mitätöidä kahden vuoden siirtymäajan jälkeen. Maakunta ei ole velvollinen maksamaan korvausta tästä, vaikka ulkoistussopimukset olisi laadittu pitkiksi ajoiksi. Tällaisia sopimuksia on Mehiläisen lisäksi muun muassa Terveystalolla ja Pihlajalinnalla. Tämä olisi kova isku paitsi hoiva- ja terveysyritysten kotimaisille kasvunäkymille myös sopimuksia solmineille kunnille.