lumivyöry: NRK: yksi kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa – ­hen­ki­löl­li­syys ei vielä sel­vil­lä

huoltoasemat: Säh­kö­au­to­jen ke­hit­tyes­sä py­säh­tyä tar­vit­see yhä har­vem­min – tar­koit­taa­ko se kuo­le­maa huol­toa­se­mil­le?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ou­nas­vaa­ran luon­to­pol­ku siir­re­tään kauem­mak­si läh­tees­tä – maaperä lähteen ym­pä­ril­tä pahoin kulunut

Ounasvaaran luontopolun lähteen ympäristö on pahoin kulunut.
Ounasvaaran luontopolun lähteen ympäristö on pahoin kulunut.
Kuva: Leena Talvensaari

Mutaista maata ja esiin nousseita puunjuuria. Ounasvaaran luontopolun lähde näyttää surkealta, sillä maaperä sen ympäristössä on pahoin kulunut. Luontopolun reittiä aiotaankin nyt siirtää hieman kauemmaksi lähteestä.

– Muutostyöt tehdään pikaisesti, luultavasti jo ensi viikolla, sanoo metsätalousinsinööri Kari Lukkarinen Rovaniemen kaupungin yhdyskuntatekniikan yksiköstä.

Lähteen ja sen ympäristön huono kunto tuli Lukkarisen tietoon asukaspalautteen kautta pari viikkoa sitten. Hän kävi katsastamassa lähteen ja yllättyi.

– Kävin lähteellä viimeksi toukokuussa, ja tuntui, että alue on sen jälkeen mennyt paljon huonompaan kuntoon. Luontopolulla tietysti liikkuu erittäin paljon väkeä, mutta luultavasti kesän rankat sateetkin ovat vaikuttaneet asiaan.

Luontopolku kulkee nyt aivan lähteen vierestä ja ylittää lähteeltä lähtevän pienen puron. Luontopolun uusi reitti kulkee muutaman metrin päässä lähteestä, ja lähde jää puiden suojaan.

– Uusi reitti luontopolulle löytyi helposti. Siellä on jo valmiiksi epävirallinen polku, jonka päälle nyt rakennetaan pitkospuut, Lukkarinen kertoo.

Vedenlaatua ei ole tutkittu

Lähteeksi sanotaan paikkaa, jossa pohjavesi purkautuu maanpinnalle. Yleensä lähteiden vesi on juomakelpoista. Ounasvaaran lähteestä ei kuitenkaan tee mieli ottaa juomavettä mutaisen ympäristön takia.

Kari Lukkarisen mukaan Ounasvaaran lähteen vedenlaatua ei ole tutkittu: lähde ei kuulu kaupungin palveluihin, joten on jokaisen omassa harkinnassa, ottaako lähteestä juomavettä vai ei.

Lähteet voi jaotella ainakin kahteen eri luokkaan: lähde voi olla avovesipintainen lähde tai tihkupinta, jossa ei ole silmin havaittavaa purkautumispaikkaa. Lukkarisen mielestä Ounasvaaran lähde kuuluu jälkimmäiseen luokkaan eli se on tihkupinta.

– Lähteeksi sitä kuitenkin on nimitetty iät ajat. Opastekyltitkin siellä ovat olleet ainakin 1980-luvun alusta saakka, Lukkarinen sanoo.

Ounasvaaran luontopolun lähteen opastekyltti.
Ounasvaaran luontopolun lähteen opastekyltti.
Kuva: Leena Talvensaari