hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Osa­puo­let pää­si­vät sopuun ah­taus­alan työ­rii­das­sa – kaksi viikkoa kes­tä­nyt lakko sa­ta­mis­sa päättyy

Helsinki
Ahtausalalle on saatu neuvottelutulos. Kuvassa kontteja Oulun Oritkarin satamassa.
Ahtausalalle on saatu neuvottelutulos. Kuvassa kontteja Oulun Oritkarin satamassa.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Ahtausalan työriitaan saatiin sopu keskiviikkoiltana. Ammattiliitto AKT ja työnantajapuolta edustava Satamaoperaattorit kertoivat hyväksyneensä aiemmin iltapäivällä aikaansaamansa neuvottelutuloksen.

Sovun myötä ahtausalan kaksi viikkoa kestänyt lakko ja muut työtaistelutoimet loppuvat välittömästi. AKT:n tiedotteen mukaan töihin palataan niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään lauantaina 4. maaliskuuta alkavaan normaaliin työvuoroon.

Neuvottelujen tuloksena hyväksytty työehtosopimuskausi päättyy 28.2.2025 eli sen pituus on 25 kuukautta. Palkkoja korottava vaikutus sopimuskaudelle on yhteensä 6,3 prosenttia. Satamaoperaattorit ry:n mukaan sopimus noudattaa työmarkkinoiden yleistä linjaa.

Lisäksi 10. maaliskuuta maksetaan 1 100 euron myöhentämiskorvaus. Osa-aikaisille työntekijöille erä maksetaan suhteessa työaikaan.

Osapuolet sopivat myös 10 tunnin työaikamuodon paikallisesta sopimisesta, vuorotyöhön liittyvästä ilmoitusajasta sekä yölaiva-ahtausta koskevasta työryhmästä.

Molemmat osapuolet korostivat sovun jälkeen julkaisemissaan tiedotteissa olevansa tyytyväisiä sovun löytymiseen ja työtaistelun päättymiseen.

– Olemme myös tyytyväisiä siihen, että sopimus syntyi viime vaiheessa ilman sovittelijan sovintoehdotusta osapuolten välisissä neuvotteluissa, Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru sanoi tiedotteessa.

– Kierros on ollut vaikea, koska neuvotteluihin on sisältynyt poikkeuksellisen paljon ulkoisia tekijöitä, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko puolestaan sanoi.

Ahtaajien lakko alkoi 15. helmikuuta ja kesti kaksi viikkoa. Lakko hiljensi satamat ja siten pysäytti suuren osan Suomen tavaraviennistä ja -tuonnista.

Ennen sopua AKT hylkäsi kaksi sovintoehdotusta

Osapuolten välinen neuvottelutulos työehtosopimuksesta syntyi keskiviikkoiltana valtakunnansovittelijan toimistossa ilman sovittelijan antamaa sovintoehdotusta.

Neuvottelutulos eroaa sovintoehdotuksesta siten, että se on syntynyt työriidan osapuolten välisen neuvottelun tuloksena.

AKT:n ja Satamaoperaattorien hallinnot kertoivat hyväksyneensä neuvottelutuloksen hieman ennen iltakahdeksaa.

– Hienoa, että pääsitte lopulta omin voimin maaliin. Antaa hyvän alun tulevan sopimuskauden yhteistyölle, valtakunnansovittelijan toimisto tviittasi illalla peukkuemojin kera neuvottelutuloksen hyväksymisen jälkeen.

Aiempi ahtausalan työehtosopimus päättyi 31. tammikuuta. Neuvotteluja työehtosopimuksen uusimisesta käytiin joulukuusta lähtien.

AKT hylkäsi helmikuussa kaksi sovittelija Leo Suomaan tekemää sovintoehdotusta. AKT:n mukaan muun muassa palkankorotukset olivat ehdotuksissa riittämättömiä. Työnantajapuoli olisi hyväksynyt sovintoehdotukset.

Ahtausalan työriitaan on saatu sopu. Ammattiliitto AKT ja työnantajapuolta edustava Satamaoperaattorit kertoivat hyväksyneensä aiemmin tänään syntyneen neuvottelutuloksen.

Sovun myötä ahtausalan kaksi viikkoa kestänyt lakko ja muut työtaistelutoimet loppuvat välittömästi. AKT:n tiedotteen mukaan töihin palataan niin pian kuin mahdollista, kuitenkin viimeistään 4. maaliskuuta alkavaan normaaliin työvuoroon.

Ahtausalan työehtosopimus päättyi 31. tammikuuta. Neuvotteluja työehtosopimuksen uusimisesta käytiin työnantajapuolen kanssa joulukuun alusta lähtien.

Ahtausalan työehtosopimus päättyi 31. tammikuuta. Neuvotteluja työehtosopimuksen uusimisesta on käyty työnantajapuolen kanssa joulukuun alusta lähtien.

Sopimuksen piirissä työskentelee AKT:n mukaan noin 2 000 ahtaajaa.

AKT hylännyt kaksi sovintoehdotusta

Ahtaajien lakko alkoi 15. helmikuuta ja on nyt kestänyt tasan kaksi viikkoa. Lakko on hiljentänyt satamat ja siten pysäyttänyt suuren osan Suomen tavaraviennistä ja -tuonnista.

Lakolle ei ole ilmoitettu takarajaa, joten se jatkuu toistaiseksi, jos neuvottelutulosta ei hyväksytä.

AKT on hylännyt kaksi sovittelija Leo Suomaan tekemää sovintoehdotusta. Työnantajapuoli olisi hyväksynyt sovintoehdotukset.

Ensimmäistä, 14. helmikuuta annettua sovintoehdotusta AKT piti puheenjohtaja Kokon mukaan sekä tekstien että palkankorotusten osalta riittämättöminä. Toisen, 19. helmikuuta annetun ehdotuksen AKT hylkäsi, koska palkankorotusehdotus oli Kokon mukaan minimaalinen.

– Sovittelijan ehdotuksessa ei prosenteissa päästy edes teknologiateollisuudessa jo aiemmin neuvotellulle tasolle, Kokko sanoi tiedotteessa.

AKT on sanonut tavoittelevansa aloilleen neuvotteluratkaisuja, joilla reaalipalkka ei pienene, vaan ostovoima säilyy.

Muokattu 1.3.2023 kello 19.51: Päivitetty tieto lakon päättymisestä.