Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus: Hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sen ki­ris­tä­mi­sen lyk­kää­mi­nen lykkää myös on­gel­man rat­kai­se­mis­ta – kei­no­te­koi­ses­ta am­mat­ti­ra­jo­jen ra­ken­te­lus­ta on luo­vut­ta­va pi­kim­mi­ten

Orpo pii­kit­tää Marinia ro­ko­te­han­kin­nois­ta: "Pää­mi­nis­te­rin tulee ottaa tämä yk­kö­sa­siak­seen"

Kokoomuksen puheenjohtaja sanoo, että monien muiden EU-maiden pääministerit ovat ottaneet rokotehankinnat henkilökohtaiselle agendalleen.

Pääministeri Sannan Marinin (kuvassaa) pitäisi oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtajan mielestä asettaa rokotushankinnat ykkösasiakseen.
Pääministeri Sannan Marinin (kuvassaa) pitäisi oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtajan mielestä asettaa rokotushankinnat ykkösasiakseen.
Kuva: Arttu Laitala

Hallituksen ja erityisesti pääministeri Sanna Marinin (sd.) tulee panna kaikki tarmonsa koronarokotteiden hankkkimiseen Suomelle.

Näin sanoo oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Hän huomauttaa, että rokotehankinnat vaativat eurooppalaista yhteystyötä, ja siksi kyse on nimenomaan pääministerin roolista.

– Haluan, että pääministeri laittaisi kaiken tarmonsa rokoteasian hoitamiseen. Monet (muut) eurooppalaiset pääministerit ovat ottaneet tämän henkilökohtaiseksi ykkösasiakseen, Orpo lausui puoleensa puheenjohtajapäivien lehdistötilaisuudessa.

Hänen mielestään Suomen tulisi toimia aktiivisesti, jotta koronarokotteiden eurooppalainen yhteishankintaohjelma etenee riittävän tehokkaasti. Sen lisäksi Marinin hallituksen tulisi Orpon mielestä edetä suorissa, kahdenvälisissä rokotehankinnoissa.

– On keskityttävä täysillä siihen, että Suomi saa oikeudenmukaisen osansa. Enempää ei tarvitse saada, Orpo katsoo.

– Työkalut ovat hallituksen ja pääministerin käsissä.

Lisää panoksia muös rokotuksiin

Panoksia pitäisi Orpon mukaan laittaa lisää myös itse rokotuksiin ja niiden nopeuttamiseen. Rokotusten hitaus tähän saakka on ollut hänelle pettymys.

Orpon mielestä tavoitteeksi tulisi ottaa 50 000 rokotusta päivässä. Tämä onnistuu hänen mukaansa koko ketju huomioimalla.

– Ettei missään varastoissa ole rokotteita, vaan järjestelmät toimivat ja rokotuksia pystytään toteuttamaan, hän mainitsee.

Jotta paikalliset terveysviranomaiset voivat suunnitella toimintansa viiveettä, ne tarvitsevat Orpon mukaan hallitukselta selkeää tiedottamista siitä, kuinka paljon ja milloin rokotteita saadaan.

– Janoamme kaikki tietoa siitä, miten tämä etenee. Kannattaa kertoa myös se, jos jokin on huonosti, Orpo vinkkasi.