Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä

Kolumni: Ur­baa­ni­suo­ma­lais­ten li­han­syö­jien it­se­pe­tos etsii ver­tais­taan kaupan li­ha­tis­kil­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Onko varaa jättää ve­si­voi­ma käyt­tä­mät­tä?

Me kansalaiset kiroamme sähköenergian kalleutta, mutta silti meillä on varaa jättää vesivoima käyttämättä hyväksi. Vuotoksen allas pitäisi rakentaa ja Sierilän voimalaitos, johon Kemijoki Oy:llä on luvatkin. Rovaniemen kaupungin pitäisi kiireellisesti vaatia Sierilän voimalaitoksen rakentamista Kemijoki Oy:ltä, koska siitä on kaupungille taloudella hyötyä.

Kemijoessa on vielä rakentamatonta vesivoimaa noin yhden ydinvoimalan verran eli 1 500–1 800 MW. Miksi kärsimme korkeasta sähkön hinnasta? Sen olemme saaneet itse aikaiseksi vastustamalla vesivoimaa.

Tuulivoimaan en valitettavasti usko, sen energiatuotanto on meillä 60–3 000 MWh/h. Teollisuus tarvitse tasaista energiantuotantoa. Se vaatii säätövoimaksi helposti säädeltävää vesivoimaa. Tuulivoimaloiden lavat ovat vielä ongelmajätettä (20 tonnia/lapa) ja pelkona on sekin, että vanhojen laitosten purkukustannukset saattavat jäädä maanomistajien kustannettavaksi.

Jos Sierilä ja Vuotos rakennettaisiin, pääsisi Rovaniemi irti toimimattomasta tulvansuojelusuojelusuunnitelmasta – ei näillä toimilla Rovaniemen tulvia estetä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.