Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Omi­tuis­ta omis­ta­mis­ta

Lapin Kansan julkaiseman selvityksen mukaan Kemijoki Oy tuottaa vuosittain yli 5 000 Gwh sähköä, jonka se myy omakustannushintaan osakkailleen Mankala-periaatteen mukaisesti. Lapin kunnista Rovaniemi, Kittilä ja Sodankylä omistavat jokiyhtiöstä eri organisaatioiden kautta noin 13 prosenttia eli saavat Kemijoki Oy:n sähköä noin 650 Gwh vuodessa.

Tämä sähkö myydään pörssiin ja saadaan siitä hyvät voitot. Esimerkiksi Ounastähti-kuntayhtymän omistama Ounastuotanto Oy on vuosittain tuottanut ylijäämää 2–3 miljoonaa euroa, jonka se on jakanut osinkoina omistajilleen, mikä on erinomainen asia.

Kun sähkön hinta pörssissä on noussut ennen näkemättömän korkealle, monet sähkön tuottajat ovat päättäneet myydä sähköä omalle jakelualueelleen huomattavasti pörssihintoja halvemmalla. Esimerkiksi Pohjanmaalla toimiva Herrfors-yhtiö ilmoittaa myyvänsä sähköä paikallisille asiakkailleen entiseen hintaan (9,05 snt/kwh) todeten samalla, ettei toiminta ole tappiollista, koska he myyvät pääasiassa omaa tuotantoaan.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi