Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Arvostelu: Kuvia muis­ti­sai­rau­des­ta

Kolumni

Oman eli­na­jan ke­hi­tys­suun­nat tun­tu­vat hel­pos­ti lo­pul­li­sil­ta – kunnes his­to­ria opet­taa, että kaikki voi kääntyä pää­lael­leen muu­ta­mas­sa su­ku­pol­ves­sa

Väinö Jalkanen on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti, opiskelee maankäytön suunnittelun ja liikennetekniikan diplomi-insinööriksi ja asuu puoliksi Rovaniemellä.
Väinö Jalkanen on Uusi Rovaniemi -lehden kolumnisti, opiskelee maankäytön suunnittelun ja liikennetekniikan diplomi-insinööriksi ja asuu puoliksi Rovaniemellä.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Kylmän sodan aikana maailmassa seurattiin kahden vahvan voiman, kapitalistisen lännen ja kommunistisen itäblokin välistä mittelöä. Kun lopulta Neuvostoliitto luhistui, lännessä pääsi valtaan illuusio ikuisesta voitosta, mitä yhteiskuntafilosofi Francis Fukuyama on kuvannut historian lopuksi.

Harhauduttiin ajattelemaan, että reviirikamppailut ja ideologiset taistelut on nyt käyty ja tästä lähtien kaikki hamuavat länsimaiden pelisäännöillä pelattavan maailman satelliiteiksi ja kilpailevat mallioppilaaksi yltämisestä.

Tämä osoittautui pian harhaksi, kun sekä Putinin Venäjästä, Lähi-Idästä, Kiinasta ja Brasiliasta kehkeytyi toimijoita, jotka eivät tottele länsimaiden visiota maailman yhteisestä suunnasta vaan haluavat määrätä itse.

Kun kuuntelen Suomessa käytävää keskustelua aluekehityksestä ja lähivuosikymmeninä tarvittavista investoinneista, tuntuu usein, että äärimmäisen moni on eräänlaisen fukuyamalaisen harhan vallassa.

Siinä missä 1970-luvulla kehitettiin yliopistoja ympäri maata ja yhtenä tulevaisuusskenaarioista oli ajatus moninapaisesta Suomesta, nyt monesta suusta annetaan ymmärtää, että maamme eri kaupunkien välinen kamppailu on lopullisesti käyty.

Olemme saavuttaneet tämän fukuyamalaisen historian lopun, ja tästä lähin kaikkien suomalaisten yhteinen tehtävä on rakentaa hurmoksen vallassa Helsingistä kahden miljoonan asukkaan metropolia. Muiden kaupunkien tehtävä on alistua johtajan säännöillä rakennettavan valtakunnan pieniksi satelliiteiksi tai kuolla pois.

Tässä piilee valtava harha: vaikka Savo ja Pohjanmaa olisivat nyt heikkoja, se ei tarkoita, etteivätkö kumpainenkin voisi jonain päivänä nousta mahtavaksi. Altavastaaja voi oppia tekemään asioita toisin ja muuttaa ennustetun eli yleensä johtajan toivoman historian kulun ottamalla tulevaisuuden rakentamisen omiin käsiinsä.

Napoli kukoisti 1800-luvulla, kunnes valta siirtyi Pohjois-Italiaan ja nykyään Napolissa on läsnä rappioitunut muisto menneestä loistosta.

Usein sekoitetaan kaksi asiaa, kaupungistuminen ja oikeutus juuri Helsingin hegemonialle.

Usein sekoitetaan kaksi asiaa, kaupungistuminen ja oikeutus juuri Helsingin hegemonialle. Se, että kaupungistuminen on äärimmäisen luonnollista, ei vielä määrittele sitä, missä kohdin Fennoskandiaa johtavien kaupunkien tulisi sijaita 2080-luvulla.

Voimme yhtä lailla rakentaa esimerkiksi Oulusta ja Kuopiosta upeat miljoonakaupungit kahden sukupolven aikana, kunhan aloitamme työn heti.

Kuokka maahan ja hommiin, tulevaisuus on tekijöidensä!