Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 8. päivän luukku tästä

Tähtijuttu: Kuo­hun­ta on takana, kuu­le­mi­set voivat alkaa – Uusi ko­mis­saa­ri: ha­luam­me kuulla myös saa­me­lais­ten voi­ma­va­rois­ta

Kolumni: Kun ju­nio­ri­val­men­ta­ja puuttui ra­sis­ti­seen ni­mit­te­lyyn, hän sai kolmen ottelun toi­min­ta­kiel­lon ja seura sakot

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

"Olin lä­hiös­tä tullut nolla" – tv-sar­ja seuraa jär­jes­tyk­sen­val­vo­jien työtä yö­ker­hois­sa

Järjestyksenvalvojat-sarjassa seurataan ruotsalaisia järjestyksenvalvojia, jotka työskentelevät suuressa yökerhossa.
Järjestyksenvalvojat-sarjassa seurataan ruotsalaisia järjestyksenvalvojia, jotka työskentelevät suuressa yökerhossa.

Järjestyksenvalvojat

Yökerhoihin ei liity pelkästään hauskanpito, vaan siellä on myös rikoksia, huumeita, tappeluita ja seksuaalista väkivaltaa.

"Ilman meitä täällä olisi täysi kaaos", sanoo Mia.

Järjestyksenvalvojan työstä saadaan paljon irti dokumentaarisessa, laadukkaassa ruotsalaissarjassa.

Siinä seurataan neljän järjestyksenvalvojan työtä suuressa klubissa. Heistä kaksi on miehiä, kaksi naisia.

Päähenkilöt ovat myös hyviä haastateltavia: he kertovat avoimesti myös omasta elämästään, vaikeuksistaan ja unelmistaan.

Huumeet tuovat arvaamattomuutta

Yhdelle ammatti tuo sosiaalisuutta ja auttaa tutustumaan ihmisiin. Toiselle se tuo kaivattua statusta. Hänellä oli suuri vaara joutua rikoksen polulle, mutta jo ensimmäisen illan jälkeen järjestysmiehen työ näyttäytyi hohdokkaana. "Olin lähiöstä tullut nolla, mutta pian Stureplanin tyypit kutsuivat jo nimeltä".

Neljännessä jaksossa keskitytään päihteisiin ja seksuaaliseen häirintään. Järjestyksenvalvojan näkökulmasta alkoholi on surkea päihde, sillä ihmiset tekevät sen myötä huonoja juttuja.

Huumeidenkäyttäjät tuovat työhön arvaamattomuutta. Huomio on, että ennen huumeita käyttivät rikolliset ja rikkaat, nyt vaikka naisten työporukka.

Lukittujen vessojen takana tapahtuu myös seksuaalista väkivaltaa. Adrian kertoo koskettavan tarinan. On joitakin tapauksia, jotka saavat kovan ja kokeneenkin järjestyksenvalvojan hiljaiseksi.

Yle Teema & Fem klo 20.30