kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Tilaajille

Nuu­de­lit ovat tren­di­käs­tä pe­rin­ne­ruo­kaa par­haim­mil­laan – eri­lai­sia nuu­de­lei­ta on paljon, mutta mitä eroa niillä on?

Ramen, soba, udon, vermicelli. Erityisesti aasialaisissa ruokakaupoissa nuudelihyllyn pituus saa helposti sormen suuhun. Näin eri nuudelit eroavat toisistaan.

Nuudeli-misokeitto on maukas ja helppo lounas. Keittoon voi lisätä esimerkiksi katkarapuja, keitetyn kananmunan, tofua tai lihaa.
Nuudeli-misokeitto on maukas ja helppo lounas. Keittoon voi lisätä esimerkiksi katkarapuja, keitetyn kananmunan, tofua tai lihaa.
Kuva: Vilja Pursiainen

Ensimmäinen kirjattu merkintä nuudeleista löytyy Kiinasta noin 4000 vuoden takaa. Silloin nuudelit tehtiin leipätaikinasta: Taikinasta tehtiin pitkulaisia paloja, jotka keitettiin vedessä. Sittemmin nuudelien suosio on vain kasvanut. Eikä ole ihan varma olisiko italialaisillakaan ei pastaa, jos kauppareitti ei olisi kulkenut Aasiasta juuri Italiaan.

Aasiassa nuudelit tehdään useimmiten riisistä tai vehnästä, mutta myös bataatista, mungpavuista ja tattarista tehdään nuudeleita. Riisinuudeleita syödään eniten eteläisessä ja kaakkoisessa Aasiassa, jossa riisinviljelyllä on vahva asema. Pohjoisessa syödään enemmän vehnänuudeleita.