tapahtumat: Pe­rin­tei­siä juh­lal­li­suuk­sia, tal­vi­uin­tia ja yh­teis­lau­lua – näin it­se­näi­syys­päi­vää vie­te­tään Ro­va­nie­mel­lä

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Juhlapyhä: Lapin Kansa il­mes­tyy it­se­näi­syys­päi­vä­nä vain nä­köis­leh­te­nä ver­kos­sa – seu­raa­va pai­net­tu lehti il­mes­tyy per­jan­tai­na 8.12.

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Nor­ja­lai­sar­vio: Venäjän maa­jouk­ko­jen vahvuus Kuolan nie­mi­maal­la enää mur­to-osa en­ti­ses­tä

Tiedustelujohtaja varoittaa Venäjän pyrkivän paikkaamaan menetyksensä ja oppimaan virheistään. Juuri nyt ydinaseiden merkitys on korostunut, vara-amiraali Nils Andreas Stensönes sanoo.

Helsinki/Oslo
Venäjän ydinasekyvyn merkittävä osa sijaitsee Pohjoisen laivaston pinta-aluksissa ja sukellusveneissä.
Venäjän ydinasekyvyn merkittävä osa sijaitsee Pohjoisen laivaston pinta-aluksissa ja sukellusveneissä.

Venäjän maajoukkojen vahvuus Kuolan niemimaalla Norjan ja Suomen läheisyydessä on supistunut noin viidesosaan Ukrainan sotaa edeltäneestä tasosta, arvioi Norjan tiedustelupalvelun johtaja, vara-amiraali Nils Andreas Stensönes Barents Observer -lehden haastattelussa.

Tiedustelupalvelun tuoreessa vuosiraportissa kerrotaan muun muassa, että Petshengan (Petsamon) alueelta on lähetetty Ukrainan taisteluihin kolme pataljoonan taisteluosastoa eli noin 3 000 sotilasta. Jopa puolet heistä on saanut surmansa, raportissa arvioidaan.

Kuolleita saattaa olla enemmänkin, sillä esimerkiksi vapaaehtoisten, veteraanien ja syksyn liikekannallepanosta rintamalle huonosti koulutettuina lähetettyjen "mobikien" kohtalosta ei ole tarkkaa tietoa.

Kokonaisuudessaan Norjan tiedustelu arvioi Venäjän menettäneen Ukrainassa noin puolet alkuperäisestä 200 000 sotilaan hyökkäysjoukosta kaatuneina tai haavoittuneina.

Venäjän Murmanskin alueen maajoukot koostuvat 200. erillisestä moottoroidusta jalkaväkiprikaatista Petsamossa, 80. moottoroidusta jalkaväkiprikaatista Alakurtissa ja 61. merijalkaväen prikaatista Sputnikissa.

Norjan ja Suomen lähistöllä päätukikohtaansa pitävä Venäjän Pohjoinen laivasto on Norjan tiedustelupalvelun (Etterretnigstjenste) mukaan menettänyt Ukrainassa jopa sata taistelupanssarivaunua ja panssaroitua ajoneuvoa.

Taktisia ydinaseita jälleen laivaston aluksissa?

Vara-amiraali Stensönes kuitenkin varoittaa tekemästä Venäjän tavanomaisten asevoimien ongelmista pitkälle meneviä johtopäätöksiä tai varsinkaan ottamasta sitä lähtökohdaksi puolustussuunnittelulle lähialueen maissa.

– Olettaen, että Venäjä kykenee oppimaan virheistään ja korjaamaan niitä, maan tavanomaisten asevoimien taistelukyky vahvistuu pitkällä aikavälillä, Stensönes sanoo Barents Observerille.

Norjan tiedusteluraportin mukaan Venäjän puolustusbudjetti kasvaa tänä vuonna 34 prosenttia.

Siinä, missä Venäjän tavanomainen sotilaallinen kyky on heikentynyt, ydinaseiden merkitys on hänen mukaansa kasvanut. Kuolan niemimaalle sijoitetut strategiset meri- ja ilmavoimat sekä elektronisen sodankäynnin kyvyt eivät ole käytännössä kärsineet lainkaan Ukrainan sodasta, Stensönes arvioi.

Päinvastoin alueelle on muun muassa siirretty etelämmästä strategisia pommikoneita parempaan turvaan ukrainalaisten lennokki-iskuilta. Venäjän ydinasekyvyn merkittävä osa sijaitsee Pohjoisen laivaston pinta-aluksissa ja sukellusveneissä.

– Taktiset ydinaseet ovat erityisen vakava uhka useissa operaatioskenaarioissa, jotka voivat koskettaa Nato-maita, Norjan tiedusteluraportissa kirjoitetaan.

Barents Observerin mukaan Venäjän laivaston pinta-aluksissa oli kylmän sodan aikaan myös taktisia ydinaseita, mutta myöhemmin niiden sijoittamisesta aluksiin ei ole julkisuudessa esiintynyt arvioita.