Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Nis­kas­ten kuopus syntyi ko­ro­na­ke­vää­nä – oli kova paikka, kun isän piti lähteä syn­ny­tyk­sen jälkeen kotiin


Anne Niskasen tyttövauva on parin viikon ikäinen. Tytön syntymäpäivä tuo varmaan jatkossakin mieleen koronakevään erikoiset olosuhteet.
Anne Niskasen tyttövauva on parin viikon ikäinen. Tytön syntymäpäivä tuo varmaan jatkossakin mieleen koronakevään erikoiset olosuhteet.
Kuva: Pekka Aho

– Kaikki on ihan hyvin.

Anne Niskanen joutui tyynnyttelemään itseään, kun hän pari viikkoa sitten makasi Lapin keskussairaalassa vastasyntynyt vauva vierellään. Perheen kuopus oli tullut onnellisesti maailmaan, mutta Niskasen puoliso ei koronarajoitusten takia päässyt äidin ja vauvan mukaan osastolle, vaan joutui lähtemään kotiin synnytyksen jälkeen.

– Se oli kova paikka. Tuntui vaikealta erota, kun emme tienneet, milloin pääsen vauvan kanssa kotiin ja milloin näemme toisemme seuraavan kerran, Niskanen kertoo.

Anne Niskanen muistelee korona-ajan synnytystä kotonaan, jonne hän pääsi kaksi päivää synnytyksen jälkeen. Puhelu Niskasen kanssa sujuu keskeytyksittä, sillä parin viikon ikäinen tyttö nukkuu rauhallisesti ja yhdeksänvuotias isoveli käy etäkoulua.

Myös perheen isä Esa Niskanen on isyysvapaalla tutustumassa uuteen tulokkaaseen. Esikoisen kanssa isä sai viettää yhteistä aikaa jo sairaalassa, mutta nyt tilanne oli toinen.

– Huomasin kyllä, että tällä on ollut vaikutusta puolisoon. Häneltä on vienyt hiukan enemmän aikaa päästä mukaan tähän samaan vauvakuplaan, johon itse pääsin jo sairaalassa, Anne Niskanen sanoo.

Mieleen nousi monenlaisia pelkoja

Niskasten kuopuksen laskettu aika oli huhtikuun puolivälissä. Kun koronaepidemia levisi Suomeen maaliskuussa, se tietysti huolestutti vanhempia. Mediassa pohdittiin muun muassa sitä, täyttyvätkö sairaalat ja miten sairaanhoidon henkilöstöresurssit riittävät.

– Mieleen nousi monenlaisia pelkoja, kun ei voinut tietää, mitä kaikkea epidemiasta seuraa. Mietin jopa sitä, että mihin mahdun synnyttämään, jos sairaalat täyttyvät.

Epidemian hidastamiseksi alettiin määrätä rajoituksia, jotka näkyivät myös raskauden seurannassa. Puoliso ei esimerkiksi enää päässyt Anne Niskasen mukaan äitiyspoliklinikalle.

Päänvaivaa aiheutti myös se, miten karanteeni-ikäiset isovanhemmat voivat tulla kotimiehiksi synnytyksen aikaan, kuten suunniteltu oli. Niskaset ratkaisivat tilanteen niin, että myös he eristäytyivät kotiinsa ennen synnytystä, jotta isovanhempien olisi turvallista tulla sinne.

Anne Niskanen saa viettää äitienpäivää kahden lapsen äitinä. Yhdeksänvuotias Pietu Niskanen on odottanut pikkusiskon syntymää malttamattomana.
Anne Niskanen saa viettää äitienpäivää kahden lapsen äitinä. Yhdeksänvuotias Pietu Niskanen on odottanut pikkusiskon syntymää malttamattomana.
Kuva: Pekka Aho

Kolmisen tuntia yhteistä aikaa

Tukihenkilöiden läsnäoloa synnytyksissä alettiin Lapin keskussairaalassa rajoittaa 6. huhtikuuta. Rajoituksen mukaan synnytyssaliin saa ottaa mukaan yhden tukihenkilön, mutta tukihenkilö ei voi olla mukana synnytyksen käynnistysvaiheessa, leikkaussalissa eikä lapsivuodeosastolla.

– Jokainen odottava äiti varmasti jännittää synnytystä ainakin hiukan. Totta kai se lisää jännitystä, ettei tärkein tuki pääse mukaan synnytyksen jokaiseen vaiheeseen eikä synnytyksen jälkeiseen elämään sairaalassa, Anne Niskanen sanoo.

Lapin keskussairaalan äitiyspoliklinikan tiedotusta Niskanen kiittää: se toimi hyvin ja rauhoitti mieltä. Perheille annettiin selkeitä ja yksityiskohtaisia ohjeita muun muassa Instagram-videoilla.

Niskasen kohdalla synnytys jouduttiin käynnistämään, ja hän joutui menemään käynnistykseen yksin. Esa Niskanen pääsi vaimonsa vierelle myöhemmin saman päivän iltana, kun vaimo siirrettiin synnytyshuoneeseen.

Niskasten tyttö syntyi maailmaan tiistaina 21. huhtikuuta. Vanhemmat ja vauva saivat viettää kolmisen tuntia yhteistä aikaa synnytyshuoneessa, ennen kuin äiti ja lapsi siirrettiin osastolle ja isä joutui lähtemään kotiin.

Kaksi pitkää päivää sairaalassa

Koska äiti ja vauva voivat hyvin, heitä pidettiin sairaalassa vain kaksi päivää. Päivät tuntuivat Niskasesta pitkiltä, vaikka läheisiin saattoi olla yhteydessä videopuheluin.

Niskanen oli huoneessaan kahdestaan vauvan kanssa eikä juuri tavannut muita äitejä, koska osaston yhteiset tilat eivät olleet käytössä. Sen hän ehti panna merkille, että itku oli herkässä muillakin kuin hänellä.

– Tunteet ovat suuria synnytyksen jälkeen, ja nyt ne kasvoivat vielä suuremmiksi. Kun kotiinlähtö omalla kohdallani viivästyi pari tuntia, sekin tuntui melkein maailmanlopulta.

Niskanen kertoo tietoisesti muistutelleensa itselleen, että olosuhteista huolimatta kaikki tärkeimmät asiat ovat hyvin. Hän kiittää myös keskussairaalan henkilökuntaa, joka teki kaikkensa tilanteen pehmittämiseksi.

– Siellä tehdään työtä huolella ja rakkaudella, joten synnyttämään voi mennä turvallisin mielin. Ja jos jotain toivoo, se kannattaa sanoa ääneen. Ratkaisuja varmasti löytyy, Niskanen sanoo.

Vieraat eivät ole päässeet katsomaan vauvaa

Kotiarki on lähtenyt sujumaan mukavasti, sillä uusi tulokas on osoittanut rauhalliseksi ja tyytyväiseksi. Tyttö syö hyvin ja nukkuu hyvin.

Myös isoveli Pietu on onnellinen, kun vauva on vihdoin kotona. Talven mittainen odotus on tuntunut hänestä loppumattomalta.

Jotain erilaista arjessa kuitenkin on normaalitilanteeseen verrattuna.

– Se on tuntunut erikoiselta ja herkistänyt mieltäkin, että koronan takia kukaan ei ole voinut tulla käymään ja katsomaan vauvaa. Myös se mietityttää, voimmeko pitää ristiäisiä ja milloin, Anne Niskanen kertoo.

Vanhemmat yrittävät kuitenkin olla liikaa miettimättä tulevaa.

– Nyt mennään eteenpäin hetki kerrallaan ja ollaan suosiolla tässä omassa ihanassa kuplassa.

Kuka?

Anne Niskanen

40-vuotias ohjaaja, näyttelijä, kouluttaja ja taidekasvattaja.

Tekee töitä teatterin, tanssin, performanssin ja kuvataiteen alalla.

Työskennellyt viimeiset kolme vuotta Rovaniemen teatterin yleisötyöntekijänä.

Asuu perheineen Rovaniemellä.

Perheeseen kuuluvat puoliso Esa Niskanen, 9-vuotias Pietu-poika, kahden viikon ikäinen tytär ja Pallas-koira.