Luppo: Jari Kan­gas­nie­mi sai pe­don­tap­pa­jia kiik­kiin jopa ken­gän­nu­me­ros­ta

Tähtijuttu: Ro­va­nie­me­läi­nen Juha Salla löysi piir­tä­mi­ses­tä apua ma­sen­nuk­seen­sa

Pääkirjoitus: Lo­hen­ka­las­tus­kiel­to pa­kot­taa Uts­joel­la pai­kal­li­set ra­ken­ta­maan uu­del­leen arkensa

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Nie­mi­nen ja Aarto menivät val­ta­kun­nan­so­vit­te­li­jan toi­mis­toon rat­ko­maan pos­ti­lak­koa – eivät kom­men­toi­neet etu­kä­teen hal­lin­to­jen­sa pää­tök­siä

Mikäli sopu syntyy, loppuviikosta uhkaavat uudet tukilakot ehditään todennäköisesti perua.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen tuli keskiviikkoaamuna valtakunnansovittelija toimistolle neuvottelemaan postilakon lopettamisesta.
PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen tuli keskiviikkoaamuna valtakunnansovittelija toimistolle neuvottelemaan postilakon lopettamisesta.

Postilakon päättyminen alkaa näyttää yhä todennäköisemmältä. Ratkaisun hetket ovat käsillä tänään keskiviikkona kello 10, johon mennessä liittojen hallitusten on määrä jättää vastauksensa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan tiistai-iltana tekemään sovintoehdotukseen.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Paltan puheenjohtaja Tuomas Aarto eivät kommentoineet liittojensa päätöksiä sovintoesitykseen, kun he marssivat valtakunnansovittelijan toimistoon kymmenen aikoihin.

Neuvotteluissa ovat olleet mukana maanantaina ja tiistaina Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU, Palvelualojen työnantajat Palta, Posti, Teollisuusliitto ja Medialiitto.

Kiistan osapuolet PAU sekä Palta löysivät tiistaina yhteisen näkemyksen 700 pakettilajittelijan kohtalosta ja työehtosopimuksesta.

Paltan Aarto ja  PAU:n Nieminen eivät vielä tiistai-iltana suostuneet avaamaan pakettilajittelijoita koskevan sovun sisältöä julkisuuteen, vaan halusivat, että se esitellään ensin hallinnoille. Lisäselvyyttä ei tullut ennen menoa valtakunnansovittelijan toimistoon.

"Yksi suuri näkemysero"

Osapuolet ovat neuvotelleet maanantaina ja tiistaina pitkään löytääkseen ratkaisun postikiistaan. Tiistaina neuvotteluja käytiin ensin Palvelualojen työnantajien Paltan toimistolla Helsingin Etelärannassa, mistä neuvottelut siirtyivät valtakunnansovittelijan luokse Helsingin Bulevardille iltakuuden jälkeen.

Valtakunnansovittelijan apua PAU ja Palta tarvitsivat vielä tiistai-iltana, sillä sovittelijan aiemmasta sovintoesityksestä löytyi vielä uusi kiistakapula.

– Meillä on vielä yksi suuri näkemysero, mutta uskon, että siihen saadaan ratkaisu valtakunnansovittelijan luona, Paltan Aarto arvioi tiistaina.

Palta ja PAU eivät valtakunnansovittelijan luota poistuessaankaan kertoneet, mitä asiaa näkemysero koski.

Uudet tukilakot ehdittäisiin pysäyttää

Postilakko tukilakkoineen voi päättyä varsin nopeasti, jos tänään keskiviikkona kuultavat vastaukset sovintoehdotukseen ovat myönteisiä.

Sovinnon myötä saataisiin pysäytettyä esimerkiksi satamien jumiutuminen torstaina, kun kahden vuorokauden mittainen, Suomen ulkomaankauppaan vaikuttava ahtaajien työnseisaus jäisi toteutumatta. Samalla peruuntuisi perjantaina alkava rautatielakkojen aalto.

Matkustajalaivoihin lakkojen päättyminen vaikuttaisi viiveellä. Viking Line kertoi tiistaina Lännen Medialle, että ei saisi seisovia Ruotsin-laivojaan liikkeelle ainakaan vielä keskiviikkona, ei edes iltalähtöjä.

Tallink Silja puolestaan saattaisi avata Turun-linjan laivaliikenteelle jo keskiviikkoiltana, mikäli postikiista ratkeaa aamupäivällä.

Helsinki-Tukholma -reitillä liikennöivä Silja Serenade palaisi aikatauluun sen sijaan vasta torstaina.

Postin lakko alkoi yli kaksi viikkoa sitten maanantaina 11. marraskuuta. Alkujaan lakon oli määrä päättyä sunnuntaina 8. joulukuuta, mutta sitä on jatkettu 22. joulukuuta asti. Lakossa on mukana noin 10 000 Postin työntekijää.