Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 8. päivän luukku tästä

Suun terveydenhuolto: Ro­va­nie­men kau­pun­gil­le vakava huo­mau­tus Lapin alue­hal­lin­to­vi­ras­tol­ta

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Nel­jä­tois­ta­met­ri­nen pi­ha­kuu­si matkasi Ro­va­nie­men Kie­his­mut­kas­ta kä­ve­ly­ka­dul­le – "Tässä mo­lem­mat osa­puo­let voit­ta­vat"

Osa Rovaniemen kaupungin isoista joulukuusista kaadetaan yksityisiltä pihoilta.

Kiehismutkan kuusi lähtee keskikaupungille. Olavi Ylitervo (vas.) ohjaa kuusta nosturiauton lavalle, kun Aimo Alariesto, Eero Kanervo ja Pirre Nissilä siivoavat jo jälkiä.
Kiehismutkan kuusi lähtee keskikaupungille. Olavi Ylitervo (vas.) ohjaa kuusta nosturiauton lavalle, kun Aimo Alariesto, Eero Kanervo ja Pirre Nissilä siivoavat jo jälkiä.
Kuva: Jussi Leinonen

Nosturiauto pitkine perävaunuineen ajaa Nivavaaran Kiehismutkaan kahdeksalta maanantaiaamuna. Metsurit sahoineen odottavat jo nelitoistametrisen, käpyjen koristaman kuusen luona. Tästä alkaa pihakuusen matka Rovaniemen ydinkeskustaan kävelykadulle.

– Isot pihakuuset ovat yleensä paremman näköisiä kuin isot metsäkuuset. Pihakuuset ovat tuuheita ja niissä on oksia joka puolella tasaisesti. Sen takia ne soveltuvat hyvin joulukuusiksi, sanoo metsäpalveluoperaattori Pirre Nissilä Lapin metsäpalveluista.

Nissilä on tottunut katsomaan kuusia sillä silmällä: hän on jo muutaman vuoden ajan valinnut kuuset, jotka valaistuina tuovat joulutunnelmaa Rovaniemen keskustaan. Joulukuusten kaato ja pystytys kuuluvat taajamametsien hoitosopimukseen, jonka Rovaniemen kaupunki on tehnyt Lapin metsäpalvelut oy:n kanssa.

Yritys saa kaataa joulukuusia kaupungin osoittamilta metsäalueilta, mutta tänäkin vuonna neljä kuusta kaadetaan yksityisiltä pihoilta. Kiinteistön omistaja pääsee näin maksutta eroon kuusesta, joka jollakin tavalla haittaa asumista tai voi olla jopa vaarallinen. Kuusi voi varjostaa, roskittaa tai kasvaa liian lähellä taloa.

– Tässä molemmat osapuolet voittavat, kun me saamme kuusen, josta joku haluaa päästä eroon. Ja onhan mukava ajatus, ettei iso ja komea kuusi mene suoraan hakkeeksi, vaan pääsee vielä uusiokäyttöön ilahduttamaan ihmisiä, Nissilä sanoo.

Metsuri Aimo Alariesto kiinnittää kuuseen kettingit, joiden varassa kuusi kaadetaan kyljelleen. Metsuri Eero Kanervo on sahannut kuusen tyvelle kaatolovet ja ohjannut kuusen kaatumaan oikeaan suuntaan. Eero Kanervo lyhentää kuusta noin metrin verran, jotta siitä tulee oikean pituinen. Kuusen tyveä pitää ohentaa, jotta se mahtuu kaivoon, johon kuusi pystytetään. Eero Kanervo sahaa ja Pirre Nissilä tarkkailee.
Metsuri Aimo Alariesto kiinnittää kuuseen kettingit, joiden varassa kuusi kaadetaan kyljelleen.
Metsuri Aimo Alariesto kiinnittää kuuseen kettingit, joiden varassa kuusi kaadetaan kyljelleen.
Kuva: Jussi Leinonen

Pihakuusia etsittiin myös Facebookin kautta

Pirre Nissilä on bongannut joulukuuseksi sopivia pihakuusia työkeikoillaan, mutta viime kesänä yritys etsi kuusia myös Facebookin kautta. Muutamia ilmoituksia kuusista tulikin, ja niiden joukosta joulukuusiksi kaadetaan nyt kolme kuusta.

Kiehismutkassa sijaitsevan kuusen Nissilä löysi käydessään katsomassa lähistöllä erästä toista kuusta. Kiehismutkan kuusi oli tarpeeksi iso ja tuuhea ja vieläpä tien vieressä, jossa se oli helposti kaadettavissa.

Talon omistajat eivät olleet ajatelleet pihakuusensa kaatamista, mutta tarttuivat tilaisuuteen.

– Kuusi kasvoi keskellä pensasaitaa. Pohdimme, että se joutaa lähteä, kun meille jää talon taakse vielä toinen iso kuusi oravien pesäpuuksi, Sirpa Perunka sanoo.

Kuusi kaatuu oksien katkeamatta

Perunka seuraa vierestä, kun ammattilaiset tekevät työtään. Metsuri Aimo Alariesto astuu nosturin koppaan ja käy kiinnittämässä kuuseen kettingit. Sitten Eero Kanervo sahaa kuuseen kaatolovet ja ohjaa kuusen kaatumaan oikeaan suuntaan.

Koska kuusi on kiinnitetty nosturiin, se ei pääse romahtamaan maahan, vaan laskeutuu rauhallisesti kyljelleen.

– Kun kuusen laskee maahan sievästi, siitä ei välttämättä katkea yhtään tervettä oksaa, sanoo Olavi Ylitervo Nosto & kuljetus Ylitervo oy:stä.

Kuusen kaataminen onnistuukin hienosti eikä oksia katkea. Metsureilla on kuitenkin vielä edessään isoin työ. Kuusta pitää lyhentää noin metrin verran ja lisäksi kuusen tyveä pitää hoikentaa toistakymmentä senttiä.

Kävelykadulla kuusi pystytetään hulevesikaivoon, jonka sisään tyven tulee mahtua puolentoista metrin pituudelta.

– Tyvi kiilataan kaivoon lankkujen ja rimojen avulla, joten kuusi pysyy pystyssä tukevasti, Pirre Nissilä sanoo.

Näin Kiehismutkan pihakuusi saapuu kävelykadulle.
Video: Leena Talvensaari

Valoja vaille valmis

Kun kuusen tyvi on sopivan kokoinen, kuusi nostetaan nosturiauton perävaunuun. Kiehismutkaan kuusesta jää muistoksi vain kanto, jonka vuosirenkaista joku viitseliäs voi laskea kuusen iän.

Koskikadun R-kioskin kohdalle kuusikuljetus saapuu puoli yhdentoista aikaan. Kuusi leijuu hetken ilmassa kyljellään, ennen kuin sen tyvi käännetään kohti maata ja ohjataan kaivoon.

Kuusta somistetaan vielä poraamalla sen kylkeen reikiä ja kiinnittämällä niihin ylimääräisiä oksia. Sitten kuusi on valoja vaille valmis.

Kaupungin joulukuuset

Kaikkiaan 10 kuusta

Rovaniemen kaupunki sekä kaupunkikonserniin kuuluvat yhtiöt Rovaniemen markkinakiinteistöt ja Napapiirin energia ja vesi pystyttävät joulukaudeksi yhteensä kymmenen joulukuusta.

Kuusista kolme tulee kävelykadulle. Muut kuuset pystytetään Pajakylään, Vanhalle torille, kauppatorille, Kompassiaukiolle Kemijoen rantaan, Tapaninpuistoon, kaupungintalon eteen ja Viirinkankaan liikenneympyrään.

Joulukuusien kaatamisesta ja pystytyksestä vastaa Lapin metsäpalvelut oy osana kaupungin taajamametsien hoidosta tehtyä sopimusta.

Kaikki joulukuuset pystytetään tällä viikolla. Valot niihin tulevat ensi viikolla.