Heikot jäät: Sulan reu­nal­le jätetty pulkka ai­heut­ti mit­ta­van pe­las­tus­ope­raa­tion Ro­va­nie­mel­lä – "Jos huomaat jäällä liik­ku­via tu­ris­te­ja, saa huutaa"

Huutokaupat: Met­sä­hal­li­tus myy huu­to­kau­pal­la au­tio­tu­van Kevon luon­non­puis­tos­ta – "myy­dään vaikka muu­ta­mal­la kym­pil­lä"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Tilaajille

Neljä lap­pi­lais­ta esit­te­lee ener­gia­re­mont­tin­sa – koteja re­mon­toi­daan nyt ener­gia­te­hok­kaam­mik­si, jotta asu­mis­kus­tan­nuk­sis­sa saadaan säästöä

Energiaremontilla tarkoitetaan remonttia, jolla vaikutetaan asumisen energiatehokkuuteen eli siihen, kuinka paljon energiaa asuminen kuluttaa.

Lapissa on paljon suorasähkölämmitteisiä taloja, joten sähkön hinnan noustua yhä useampi lappilainen ryhtyy energiaremonttiin. Energiaremontilla tarkoitetaan remonttia, jolla vaikutetaan asumisen energiatehokkuuteen eli siihen, kuinka paljon energiaa asuminen kuluttaa.

Esimerkiksi suora sähkö- tai öljylämmitys vaihdetaan maalämpöön. Poistoilmalämpöpumppu tai ilma-vesilämpöpumppu ovat myös suosittuja vaihtoehtoja. Muita tyypillisiä esimerkkejä energiaremonteista ovat aurinkopaneelit, ikkunoiden ja ovien energiatehokkuuden parantaminen sekä lämmöneristyksen parantaminen.

Aurinkopaneeli kattaa kolmasosan kulutuksesta

Rovaniemeläisen Alpo Hyvösen omakotitalo lämpiää vielä toistaiseksi suoralla sähkölämmityksellä. Kaksikerroksinen, 160 neliöinen talo kuluttaa vuodessa energiaa noin 20 000 kilowattituntia.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.