Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Na­pa­pii­rin ryh­mä­puu­tar­hal­la ta­pah­tuu: Ome­na­puut kuk­ki­vat val­loit­ta­vas­ti – nii­tä­kin voi ihailla sun­nun­tai­na Avoimet puu­tar­hat -ta­pah­tu­mas­sa

Kesä kauneimmillaan: kukat ja omenapuut kukoistavat Napapiirin ryhmäpuutarhalla.
Kesä kauneimmillaan: kukat ja omenapuut kukoistavat Napapiirin ryhmäpuutarhalla.
Kuva: Marjukka Metsola

Takana parin viikon lämmin jakso. Puutarhalla on iloittu lämmöstä sekä valosta, jota riittää ympäri vuorokauden täällä Napapiirin tuntumassa. Kaikki kasvaa nyt hurjaa vauhtia – sen huomaa todella, jos on muutaman päivän poissa paikalta.

Poutapäivinä puutarhoissa puuhastellaan aamusta iltaan. Aina kun puutarhuri pysähtyy levähtämään, silmä huomaa jotakin uutta: tuo pitää tehdä nyt heti! Rikkaruohot tuntuvat olevan niitä nopeimpia kasveja.

Poutajakson keskellä sade on tervetullut tuttava. Kaikki saavat kastelua tasapuolisesti, ja kasteluvettä kertyy mökin nurkilla olevat saavit täyteen. Yksi puutarhan hyviä puolia on se, että oppii pitämään myös sadepäivistä. Ne tuovat puutarhurillekin kaivattuja lepohetkiä.

Keskikesän juhla, juhannus lähestyy. Tänä vuonna kaikki tuntuu kukkivan tavallista aikaisemmin. Tuomen kukinta on jo ohi, kullerotkin alkavat paikoin varistaa terälehtiään. Tuomipihlajien valkoiset kukkahunnut ovat myös jo siirtyneet muistoihin. Mutta paljon uusia kukkia avautuu kaiken aikaa. Värien kirjo lisääntyy.

Monessa puutarhassa on omenapuu, jonka kukinta on valloittavaa. Omenapuita on ilmaantunut vuosittain lisää. Sadolla ei ole niin merkitystä, mutta monet koristeomenapuutkin tekevät pieniä kirpeitä hedelmiä.

Valmistaudumme myös esittelemään puutarhaamme. Avoimet puutarhat -tapahtuma on valtakunnallinen, koko maassa samaan aikaan. Nyt se on sunnuntaina 20. kesäkuuta. Siihen osallistuu myös meidän ryhmäpuutarha, jossa on avoimet ovet kello 12–17. Vierailijoille on avoinna kahdeksan puutarhaa, ja muita voi katsella puutarhateiltä käsin.

Sisko Auerin omenapuu on kukkia tulvillaan. Luonnonkukatkin sopivat perennapenkkiin. Kevätesikoiden ja kuunliljojen joukossa lemmikkiä, puna-ailakkia ja nupullaan olevaa oravanmarjaa. Kullerot, suloiset kultapallerot! Jokunen kevätvuohenjuuri on pujahtanut joukkoon.
Sisko Auerin omenapuu on kukkia tulvillaan.
Sisko Auerin omenapuu on kukkia tulvillaan.
Kuva: Sisko Auer

Yhdelle tulevalle siirtolapuutarhurille on vielä paikka vapaana. Siihen voi suunnitella omannäköisen puutarhan, jossa saa toteuttaa unelmiaan. Puutarhamökin rakentamista varten on valmiina kaikki tarvittava: vesi- ja sähköjohdot sekä viemäriputket. Tyyppipiirustuksen mukaisen keltaisen mökin voi sisältä laittaa sellaiseksi kuin itse haluaa.

Siirtolapuutarha on kiva paikka sellaiselle, joka arvostaa yhteisöllisyyttä. Tutut ihmiset ympärillä, silti oma rauha omassa puutarhassa ja mökissä. Apua saa tarvittaessa, ja kasvien alkuja lahjoitetaan mielellään. Jos vaikka leipomaan ryhtyessä kananmuna puuttuu, sen voi lainata naapurilta. Takaisin voi saada maistiaisia.

Yhteistä sadonkorjuujuhlaa odotamme innolla – jospa se onnistuisi taas tänä vuonna!

Avoimet puutarhat -tapahtuma su 20.6. klo 12–17 Napapiirin ryhmäpuutarhalla Rovaniemellä, Kemijoen itäpuolentie 243.