Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi nuoret eh­dok­kaat edes kam­pan­joi­vat? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Nä­kö­kul­ma: Sok­lil­la ei ole so­siaa­lis­ta toi­mi­lu­paa

Näkökulma

Yaran edustajan Eero Hemmingin mukaan (LK 17.9.) Soklissa on huomioitu ympäristö, paikalliset elinkeinot ja ihmiset, eikä syytä huoleen ole. Todellisuus on toisenlainen. Paikallistasolla asiaan perehtyneissä perheissä nähdään painajaisia kaivoshankkeesta ja ihmetellään yhtiön suhtautumista.

Soklin kaivoshankkeessa luonnonvarat pyritään viemään halvalla ja nopeasti maailmanmarkkinoille. Sitä markkinoidaan hurjilla työpaikkaennusteilla ja verotuloilla. Kerrannaisvaikutukset ovat massiivisia. Puhutaan pysyvistä työpaikoista, vaikka kaivostyöpaikka on aina määräaikainen, tässä ehkä 18-20 vuotta. Alueen poronhoidossa on ylisukupolvisia, pysyviä työpaikkoja, joita menetettäisiin kaivoksen myötä. Puhtaaseen luontoon perustuvista elinkeinoista menetettäviä työpaikkoja ei laskelmissa huomioida. Todellisuudessa Savukosken osalta työpaikkavaikutus olisi negatiivinen. Yaran esittämät työpaikkamäärät ovat epärealistisia.

Kaivospiirihakemus jätettiin juuri ennen uuden kaivoslain voimaantuloa, jotta hanke saatiin vanhan kaivoslain piiriin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.