Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Mainos: Lapin Kansan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Mummo vink­ka­si mu­raa­lis­ta – Lina ja Jonas Olsson pää­si­vät osal­lis­tu­maan yh­tei­sö­tai­de­teok­sen tekoon.

Kemin Pursiseuran edustalla sijaitsevassa taidebazaariteltassa kuka tahansa innokas saa maalata oman osansa Ihana Kemi -aiheiseen muraaliin ihan ilmaiseksi. Pienille koivuvanerilevyille maalattavat kuvat yhdistetään yhdeksi isommaksi teokseksi, jonka koko riippuu pienempien teosten määrästä.

Teoksen operoi  Kemin kuvataiteilijat ry.

Paikkaa muraalille ei olla vielä päätetty, mutta suunnitelmia kyllä on jo. Kemin kuvataiteilijoiden varapuheenjohtaja Pirita Laru toivoo teokselle näkyvää paikkaa, josta se voisi ilahduttaa mahdollisimman monia. Kulttuurin kumppanuuksia -projektisuunnittelija Nina Kukkonen kertoo kulttuuriarvostuksen olevan iso ja hyvin tärkeä asia.

–Tarkoitus olisi, että jokaisesta halukkaasta muraaliin oman osuutensa tekevästä otettaisiin kuva oman teoksensa kanssa ja kuvat yhdistettäisiin sitten jonkinlaiseksi videoksi, Kukkonen sanoo.

Seitsemänvuotias Lina ja neljävuotias Jonas  Olsson ovat tulleet vanhempiensa kanssa Porvoosta asti Kemiin kyläilemään mummon luo.

Mummo oli myös vinkannut mahdollisuudesta osallistua yhteisötaideteoksen tekoon. Sisarukset kertovat pitävänsä maalaamisesta ja piirtämisestä muutenkin. Yhteisötaideteos ei houkuttele kuitenkaan ainoastaan lapsia, vaan myös aikuisia käy maalaamassa oman osansa teokseen.

Tuula Sykkö esittelee Riihimäen teosta. Maalaus kuvastaa kemiläisiä.
Tuula Sykkö esittelee Riihimäen teosta. Maalaus kuvastaa kemiläisiä.
Kuva: Fanni Frant

Edesmenneen taiteilijan teokset esillä

Taidebazaariteltassa pääsee myös ihailemaan edesmenneen 20 vuoden ajan Kemin kuvataiteilijat ry:n jäsenenä olleen Markku Riihimäen kauniita teoksia. Riihimäki oli taiteilija ja musiikinopettaja, jonka omakuvatkin ovat esillä teltassa.

Perikunnan toiveena olisi saada Riihimäen teoksia mahdollisimman moneen kotiin ilahduttamaan. Tauluja on ollut myynnissä jopa 45 ja ne menevät kaupaksi melko nopeasti.

Taiteilijat sanovat taulujen olevan myynnissä niin edullisesti, että esimerkiksi maalaustarvikkeiden hinnat ovat samaa luokkaa. Pieni hinta kauniista tauluista. Teltan seinällä roikkuu kuva viulisti Linda Lampeniuksesta. Maalaus on kaunis, mutta silläkin on taiteilijoiden mukaan teltassa hintaa vain kolmisenkymmentä euroa. Lisäksi paikalla pääsee myöskin seuraamaan taiteilijoiden työskentelyä.

Markku Riihimäen muotokuva viulisti Linda Lampeniuksesta.
Markku Riihimäen muotokuva viulisti Linda Lampeniuksesta.
Kuva: Fanni Frant

Kaikki saavat osallistua

Kemin kuvataiteilijat ry:n sihteeri Tuula Sykkö kertoo, että korona-aika on ollut taiteilijoille raskasta.

–Hyvin moni taiteilija elättää itsensä taiteellaan, kuin myös osa Kemin kuvataiteilijoiden jäsenistä. He ovat mielellään apuna yhteisötaideteosprojektissa.

Kemin kuvataiteilijoiden lisäksi yhteisöllisen muraaliprojektin mahdollistaa Kemin kaupungin hallinnoima ja Lapin liiton rahoittama Kulttuurin kumppanuuksia -hanke. Kulttuurin kumppanuuksia -hanke kartoittaa ja mallintaa Kemin kaupungin kulttuuritoimen, itsenäisten luovien alojen toimijoiden, paikallisten yritysten sekä kuntalaisten verkostoja sekä yhteistyötä ja kumppanuusmalleja.

Projektit auttavat luomaan Kemiin väriä ja ilmettä. Muita samanlaisia kaupunkikuvaan vaikuttavia tapahtumia ja projekteja on kaupungissa ollut muutamia, esimerkkinä neulegraffitien tekeminen.

Lisäksi suurempia seinämaalauksia on ilmestynyt rakennusten seinille vuosien aikana.

Yhteisötaideteoksen kautta kuka tahansa voi käydä lisäämässä oman kädenjälkensä kaupunkikuvaan.

Oman osuutensa yhteisötaideteokseen voi käydä maalaamassa vielä tämän viikon aikana.

Taiteilija Erik Pörhön näkemys Kemin juna-asemasta.
Taiteilija Erik Pörhön näkemys Kemin juna-asemasta.
Kuva: Fanni Frant
Tuula ja Veijo Sykkö muraalin osien parissa.
Tuula ja Veijo Sykkö muraalin osien parissa.
Kuva: Fanni Frant