-

Avo­hak­kuu vai jatkuva kas­va­tus?

EU-komission perjantaina julkaisema metsästrategia nosti esiin kysymykset metsänkasvatuksen ja -hoidon menetelmistä.

EU-komission perjantaina julkaisema metsästrategia nosti esiin kysymykset metsänkasvatuksen ja -hoidon menetelmistä.

Tilaajille
Tilaajille

Avohakkuut, hiilinielut, Suomen kansallisaarre. Suomen metsiin mennään tienaamaan, virkistäytymään ja nauttimaan luonnon antimista. Suomalaisille tärkeään aiheeseen liittyy monia seikkoja, jotka kuumentavat metsäkeskustelua: onko avohakkuu jo aikansa elänyt menetelmä, ja miten kävisi metsäteollisuudelle, jos siirryttäisiin laajemmaltikin jatkuvapeitteiseen metsänhoitoon?

Metsäteollisuuden näkökulmasta metsänkasvatuksessa tavoitellaan liikevoiton tekemistä. Tarvitaan suuria määriä puuta. Tyypillisesti metsäteollisuuteen yhdistetään avohakkuut, mutta viime vuosina metsänomistajat ovat alkaneet käyttää myös jatkuvapeitteisen metsänkasvatuksen menetelmiä.

Metsänhoitotavat voidaan jakaa karkeasti jaksolliseen ja jatkuvapeitteiseen metsänkasvatukseen.

Jaksollisessa metsänkasvatuksessa metsänhoidon pääpainona on kasvavan puuston hoitaminen, joka toteutetaan taimikkoja hoitaen ja tehden harvennushakkuita. Lopuksi tehdään pääte- eli uudistushakkuu, jolloin puusto kaadetaan esimerkiksi avohakkuuna.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi