Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Tilaajille

Miksi suo­ma­lai­ses­sa il­mas­to­kes­kus­te­lus­sa sau­hu­taan vain au­tois­ta? – Asu­mi­sen päästöt ovat sel­väs­ti suu­rem­pia

Iso ongelma ovat lämmitysenergiaa harakoille päästävät vanhat asuinkiinteistöt. Niiden hukkalämpöä on kuitenkin mahdollista kierrättää.

Polttomoottoriautot pitää kieltää ja lentomatkailulle säätää haittavero. Tuota maata ovat pääargumentit suomalaisessa ilmastokeskustelussa.

Kotitalouksiemme suurimmat hiilidioksidipäästöt aiheutuvat kuitenkin asumisesta. Yksityisautoilun päästöt ovat reilusti alle puolet asumisen päästöistä.

Pohjoisessa ilmastossa avainasemassa on lämmitys. Uudet kerrostalot on varustettava lämmön talteenottojärjestelmällä. Se on vähentänyt sekä päästöjä että kustannuksia, mutta ongelma on noin 36 000 kerrostaloa käsittävä vanha rakennuskanta. Sen lämpö menee pääosin harakoille.

– Ruotsi on pätevä vertailumaa. Siellä esimerkiksi poistoilmalämpöpumppuja käytetään huomattavasti enemmän kuin meillä, toteaa tutkija Hannu Savolainen Suomen ympäristökeskuksesta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.