pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Tilaajille

Miksi mas­tur­boin­ti hä­vet­tää ja mitä tehdä, kun halut eivät kohtaa? Kaksi asian­tun­ti­jaa vastaa sek­si­ai­hei­siin ky­sy­myk­siin, joita nuo­ril­la voi herätä

Seksi ja seksuaalisuus askarruttavat nuoria. Vasa kysyi asiantuntijoilta seksiaiheisia kysymyksiä ja koosti vastauksista seksin ABC:n.

-
Kuva: Karolina Arvo
Mitä suojaikäraja tarkoittaa, Väestöliiton nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntija Sanni Laurila?

– Suojaikäraja määritellään Suomen rikoslaissa ja sen tarkoitus on suojella lapsia ja nuoria seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Käytännössä alle 16-vuotiaalle ei saa tehdä seksuaalisia tekoja, jos toinen osapuoli on selkeästi vanhempi. Kaksi suurin piirtein saman ikäistä nuorta saa olla keskenään seksuaalisessa kanssakäymisessä, vaikka toinen olisi alle 16-vuotias. Mitään ikärajaa tähän ei olla laissa määritelty, mutta nuorten täytyy olla niin fyysisesti kuin henkisesti samalla kehitystasolla.

– Lisäksi Suomessa on 18 vuoden suojaikäraja, joka koskee henkilöitä, jotka ovat luottamussuhteessa tai auktoriteettiasemassa nuoreen. Heitä ovat esimerkiksi opettajat, valmentajat ja nuorisotyöntekijät.