Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Mie­len­osoit­ta­jat sy­tyt­ti­vät Ruotsin Ira­kin-suur­lä­he­tys­tös­sä tu­li­pa­lon – Suomen Bag­da­din-suur­lä­he­tys­tön edus­tus­ton väki on eva­kuoi­tu väis­tö­ti­loi­hin

Irakilaisten mielenosoitukset liittyvät Koraanin polttamistempauksiin Ruotsissa.

Bagdad/Tukholma/Helsinki
Koraanin polttaminen Ruotsissa on synnyttänyt monia protesteja islamilaisessa maailmassa. Kuva Peshawarista Pakistanista, missä osoitettiin Ruotsia vastaan mieltä 10. heinäkuuta.
Koraanin polttaminen Ruotsissa on synnyttänyt monia protesteja islamilaisessa maailmassa. Kuva Peshawarista Pakistanista, missä osoitettiin Ruotsia vastaan mieltä 10. heinäkuuta.
Kuva: ARSHAD ARBAB

Suomen Bagdadin-suurlähetystön edustuston väki on evakuoitu väistötiloihin, kerrotaan ulkoministeriöstä STT:lle. Edustuston väki on kunnossa. Mielenosoittajat sytyttivät yöllä tulipalon Ruotsin Bagdadin-lähetystössä.

Suomen ja Ruotsin suurlähetystöjen rakennukset ovat yhteydessä toisiinsa muurien ympäröimällä yhtenäisellä alueella. Ulkoministeriöllä ei vielä ole tietoa tulipalon laajuudesta.

Irakin mellakkapoliisi on käyttänyt vesitykkiä hajottaakseen mielenosoittajien joukkoa varhain aamulla Ruotsin suurlähetystön läheisyydestä. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP:n valokuvaaja.

Mediatietojen mukaan Ruotsissa on suunniteltu uutta Koraanin polttamista torstaille Irakin suurlähetystön ulkopuolelle. Ruotsin suurlähetystö Bagdadissa joutui mielenosoittajien kohteeksi myös kesäkuun lopulla, kun Tukholmassa poltettiin Koraani mielenilmauksessa.

"Koraanin polttamiset estettävä"

Ruotsin ulkoministeriö kertoi Expressenille ja uutistoimisto AFP:lle, että Ruotsin lähetystön henkilöstö on turvassa.

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu videoita ja valokuvia, joissa savu nousee Ruotsin lähetystörakennuksen ikkunoista. Kuvamateriaalin aitoutta ei ole vahvistettu. Videolla sadat mielenosoittajat ympäröivät rakennusta.

Ruotsin ulkoministeriö kommentoi tilannetta myös uutistoimisto TT:lle.

– Tuomitsemme kaikki hyökkäykset diplomaatteja ja kansainvälisten järjestöjen henkilöstöä vastaan. Hyökkäykset suurlähetystöjä ja diplomaatteja vastaan ​​ovat vakava Wienin sopimuksen rikkomus. Irakin viranomaiset ovat vastuussa edustustojen ja diplomaattisen henkilöstön suojelemisesta, ministeriö ilmoitti sähköpostitse.

AFP:n mukaan mielenosoitus järjestettiin Ruotsissa suunnitellun uuden Koraanin polttamistempauksen edellä. Paikalla olevan AFP:n toimittajan mukaan aamuneljän aikoihin lähetystörakennuksesta nousi savua ja paikalla oli edelleen kymmeniä mielenosoittajia sekä irakilaispoliiseja.

– Me olemme lähteneet tänään liikkeelle tuomitaksemme Koraanin polttamisen. Vaadimme, että Ruotsin ja Irakin hallitukset estävät tällaiset aikeet, kommentoi mielenosoittaja Hassan Ahmed AFP:lle.

Irak tuomitsi tulipalon sytyttämisen

Nyt liikkeelle lähteneet mielenosoittajat ovat ilmeisesti Irakin vaikutusvaltaisen ja eripuraa herättävän shiiajohtajan Muqtada al-Sadrin kannattajia. Irakin ulkoministeriö on tuominnut Ruotsin lähetystössä sytytetyn tulipalon ja on pyytänyt turvallisuusjoukkoja selvittämään, ketkä ovat teosta vastuussa.

– Irakin hallitus on ohjeistanut turvallisuuspalvelut suorittamaan kiireellisen tutkinnan ja ryhtymään tarpeellisiin toimiin tämän välikohtauksen olosuhteiden selvittämiseksi ja tekijöiden tunnistamiseksi, ministeriön lausunnossa kerrottiin.

AFP:n mukaan aamuvarhaisella ei ollut vielä täyttä selvyyttä siitä, oliko lähetystö tyhjillään mielenosoittajien hyökätessä vai oliko paikalta evakuoitu henkilökuntaa. Verkkosivujen mukaan lähetystö on ollut suljettuna edellisestä mielenosoituksesta lähtien kesäkuun lopulta.

Ruotsin poliisi myönsi äskettäin luvan julkiseen kokoontumiseen, jossa on tarkoitus polttaa Koraani Irakin Tukholman-suurlähetystön edustalla.

Mielenosoitukseen on määrä osallistua kaksi ihmistä. Lupahakemuksen tekijä kertoi TT:lle, että kyseessä ovat samat henkilöt, jotka polttivat Koraanin moskeijan ulkopuolella Tukholmassa aiemmin tänä kesänä.

Maailman muslimimaista 57 on vaatinut, että Koraania pitää suojata kansainvälisellä oikeudella.

Juttua päivitetty kauttaaltaan 20.7. kello 11.28.