Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Metsien suo­je­lun on pe­rus­tut­ta­va maan­omis­ta­jan va­paaeh­toi­suu­teen, uusi hal­li­tus linjaa

Tuleva hallitus lupaa pitää huolta kansallispuistoista.

Hallitusohjelma julistaa, että Suomen metsäpolitiikka on pidettävä kansallisissa käsissä.
Hallitusohjelma julistaa, että Suomen metsäpolitiikka on pidettävä kansallisissa käsissä.
Kuva: Jussi Leinonen

Tuleva hallitus esittää useita metsiin liittyviä politiikkatoimia hallitusohjelmassaan. Hallitus aikoo muun muassa panna toimeen kansallisen metsästrategian ja vahvistaa metsien kasvua toimenpidepaketilla.

Hallitusohjelman mukaan metsien käyttö pohjautuu aktiiviseen ja monitavoitteiseen metsänhoitoon Kansallisen metsästrategian 2035 mukaisesti. Hallitus aikoo päivittää metsänhoitosuosituksia "tukemaan metsien ja hiilinielujen kasvua sekä parannetaan niiden soveltamista". Ohjelman tavoitteena on turvata metsä- ja biotuoteteollisuuden toimintaedellytykset, kuten raaka-aineen saatavuus.

Metsänomistajille lisää päätösvaltaa

Metso-ohjelma saa jatkossakin vihreää valoa hallitukselta, mutta kokonaispinta-alaan perustuvia suojelutavoitteita halutaan suitsia.

– Luonnonsuojelu on kohdennettava suojeluarvoltaan parhaimpiin kohteisiin, ohjelma sanoo.

Tuleva hallitus lupaa "pitää huolta" nykyisistä kansallispuistoista ja muista retkeilyreiteistä.

Toimet luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi ovat osa kestävää metsänhoitoa, ohjelmassa sanotaan. Siinä linjataan kuitenkin, että metsien suojelun on perustuttava maanomistajan vapaaehtoisuuteen. Metsänomistajien päätösvaltaa halutaan muutenkin vahvistaa.

Uusi hallitus aikoo myös uudistaa lunastuslainsäädännön.

– Haluamme kunnioittaa metsien omistajien omistajansuojaa, sanoi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah, jonka puolue sai maa- ja metsätalousministerin salkun.

EU-lobbaaminen isossa roolissa

Hallitusohjelma julistaa, että Suomen metsäpolitiikka on pidettävä kansallisissa käsissä. Tuleva hallitus aikoo satsata Euroopan unionissa ennakkovaikuttamiseen metsäpolitiikan saralla. Se on kirjannut, että EU-sääntely tulee pitää minimitasolla.

– EU:n ei pidä rajoittaa suomalaisen metsän käyttöä eikä kansallisilla tulkinnoilla pidä vaikeuttaa elinkeinojen toimintaedellytyksiä, ohjelmassa sanotaan.

Hallitus pyrkii varmistamaan, että "Suomen velvoitteet ovat oikeassa suhteessa muihin EU-maihin".