Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Met­sä­ta­lou­del­le työ­rau­ha

Suomalainen metsätalous perustuu kestävään metsänhoitoon. Metsät ovat ekosysteemin perusta ja samalla myös henkisen hyvinvoinnin lähde.

Suomi elää metsistä ja meillä suomalaisilla on erityinen luontosuhde. Eränkäynti yhdessä marjastuksen ja sienestyksen kanssa ovat säilyneet osana suomalaista kulttuuria. Metsässä liikkuminen alentaa tutkitusti stressiä ja verenpainetta.

Luonnonsuojelualueiden määrää on lisätty ja suurin osa maamme suojelualueista sijaitsee Lapissa. On ajauduttu tilanteeseen, jossa suojelun piiriin halutaan koko ajan uusia alueita. Päätehakkuuikään tulleet talousmetsät on helppo julistaa ikimetsiksi tunnepohjalta ilman sen kummempia perusteluja. Tyypillisesti paikalliset asukkaat sivuutetaan kokonaan keskustelussa ja somekampanjoita ohjataan kehäkolmosen sisältä ja aina ulkomailta saakka.

Omaisuuden suoja on kuitenkin turvattu perustuslaissa. Määrän sijaan suojelussa tulee painottaa enemmän laatua.

Suojelualueilla on tärkeä rooli luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä ja paikalliset ovat olleet valmiit hyväksymään luonnonsuojelualueiden perustamisen, kun samalla metsätalouden harjoittamiseen annetaan työrauha. Hakkuiden laittomat keskeytykset kääntyvät itseään vastaan.

Myös luonnonsuojelulla on oltava sosiaalinen toimilupa siinä, missä muillakin maankäyttömuodoilla. Sosiaalista toimilupaa ei hankita neuvomalla lappilaisia, miten heidän tulee elää omalla kotiseudullaan. Hiilineutraliteettitavoite on mahdotonta saavuttaa, mikäli luonnonvarojen taloudellinen hyödyntäminen estetään.

Monimutkaisiin ongelmiin ei ole olemassa yksinkertaisia joko tai-tyyppisiä ratkaisuja.

Kirjoittaja on Keskustan Lapin piirin puheenjohtaja.