Kolumni: Vietän van­huu­te­ni put­kas­sa

Työllisyys: Työt­tö­myys on vä­hen­ty­nyt Lapissa – avoin­ten työ­paik­ko­jen määrä kas­vus­sa

Me­ri-La­pis­sa useita ta­pah­tu­mia ju­han­nus­vii­kol­la

Juhannuskokot sytytetään aattona eri puolille Mari-Lappia , mikäli metsäpalovaroitus ei ole voimassa.
Juhannuskokot sytytetään aattona eri puolille Mari-Lappia , mikäli metsäpalovaroitus ei ole voimassa.
Kuva: Miina Ojanperä

Kokoontumisrajoitusten lievennyttyä Meri-Lapissakin päästään juhlistamaan juhannusta useampien tapahtumien merkeissä. Tapahtumia järjestetään pitkin viikkoa eri puolilla aluetta.

Juhannusviikon juhlinnan voi halutessaan aloittaa jo keskiviikkona Torniossa.

– Kaupunki ei järjestä juhannuspäivälle tai -aatolle mitään erityistä, mutta sen sijaan meillä on etkot jo 23.6. keskiviikkona, kertoo Tornion tapahtumatuottaja Merja Stenberg.

Aineen taidemuseon puistossa järjestettävä ilmaistapahtuma alkaa kello 14 lasten Mimmit-konsertilla. Aikuisille on tarjolla musiikkia kello 18:00 eteenpäin, kun lavalle nousee Kolmen kopla.

Kemissä Täiköntorille nousee torstaina 24.6. lukuisia myyntikojuja, kun perinteinen Kauppamaraton-tapahtuma alkaa kello 10:00. Kaupat ovat auki 21:00 asti. Täiköntorin lavalla esiintyvät päivän aikana Iskelmän vuosikymmenet, Netta Toiviainen ja Ellu Malkamäki. Kauppamaratonin jatkoilla Oluthuone Kukossa Duo Maha viihdyttää yleisöä 21:30 alkaen.

Juhannuskokkoa voi perjantaina päästä ihailemaan ainakin eri kyläyhdistysten järjestämissä tapahtumissa. Tervolassa Paakkolan kyläyhdistys ry järjestää jo perinteeksi muodostuneen juhannusjuhlan juhannusaattona 25.6. Tapahtuma alkaa lipunnostolla Kylätalo Suvantolalla kello 18:00, ja jatkuu sitten Virkistysniemessä. Kello 19:00 sytytetään pienempi juhannuskokko lapsille, aikuisten isompi kokko syttyy kello 22:00. Ohjelmassa on ainakin lettukahvit, vaahtokarkkien ja makkaranpaistoa, mukavaa yhdessäoloa ja musisointia.

– Karaokekin on tilauksessa, katsotaan vielä jos saadaan joku sitä pyörittämään. Olemme myös kutsuneet paikallisia haitarinsoittajia esiintymään, mutta ohjelma tarkentuu vielä lähempänä, kertoo Paakkolan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Kaarakka.

Simossa ainakin Vasankarin Merikaffilalla voi ihailla juhannuskokkoa kello 20:00 alkaen. Kahvila pidetään auki vähintään kello 22:00 asti, ja välillä 19-21:00 on mahdollista ostaa savukalaa ja makkaraa.

Ylitorniolla juhannusta päästään viettämään tuttuun tapaan Aavasaksalla. Juhlinta alkaa perjantaina 25.6. lipunnostolla ja juhlapuheella kello 18:00 aurinkovaaran huipulla.

Kello 18:30 alkaen juhlakansaa viihdyttää Paviljongilla trubaduuri Petri Saarikoski. Juhannuspäivän aloittaa Kruununnäyttämöllä perinteinen juhannuskirkko ja paviljongilla kello 14 alkaen tunnelmaa nostattavat Sanna ja Sami Pilvilä.