Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Lapin Kansan kalakilpailu: Suuria ahvenia ja hurjia har­juk­sia

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Me­ri-La­pis­sa pitää kääriä hihat

Meri-Lappi sai kylmää kyytiä alkuvuodesta, kun Outokumpu kertoi vähentävänsä 234 työpaikka. Stora Enson Veitsiluodon sellu- ja paperitehtaan sulkeminen vie 670 työpaikkaa. Tämä on kansan- ja aluetaloudelle kymmenien miljoonien eurojen menetys. Kerrannaisvaikutuksineen se koskee jopa yli 3 000 työpaikkaa. Valtion tuki ja myös tiivistyvä alueyhteistyö on tarpeen.

Veitsiluodon tehtaan sulkeminen on liiketoiminnallinen siirto, koska paperin kulutus on laskenut. Myös Outokummun on pidettävä huolta kannattavuudestaan. Tappiollista toimintaa ei mikään yritys pitkään kestä, eikä se ole yhteiskunnan kannaltakaan kestävää.

UPM lakkautti paperitehtaan Kajaanissa 2008. Työntekijöitä oli 570 ja kerrannaisvaikutuksineen katosi noin 2 500 työpaikkaa. Valtio myönsi rakennemuutosrahaa ja EU-hankerahallakin rakennettiin muutosta. Myös UPM osallistui muutoksen rahoittamiseen. Tehtaaseen sijoittui yrityksiä Kainuusta ja sen ulkopuolelta. Nyt tehdasalueella on enemmän työntekijöitä kuin tehtaan aikana. Työtä tehtiin vuosia, onnistuttiin ja muutostyötä voidaan pitää menestystarinana.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.