Mene vaikka tänne: Nuk­ke­teat­te­ria, kon­sert­te­ja ja kau­neim­mat jou­lu­lau­lut pak­kas­sääs­sä

1. Kissa Nilsson talonvahtina
-

Mitä tapahtuu, kun taikuri lähtee kotoaan? Kissa Nilsson jää yksikseen taikurinhatun ja keljun kaniinin kanssa. Uteliaisuus vie voiton: kuinkahan kissallemme käy!

Teatteri Liikutus kertoo kissa Nilssonin tarinan lauantaina Sipola11-taidehallissa. Klovnerian ja nukketeatterin keinoin kerrottu tarina on suunnattu perheen pienimmille. Esitys kestää noin 25 minuuttia.

Taikurin talonvahtina la 28.11. klo 13 Sipola11:ssä, Sipolantie 11.

2. Kaisa Pylkkänen tuohtuu Comicossa

Käsikirjoittaja, ohjaaja ja stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen esiintyy lauantaina Comicossa. Pylkkänen on kirjoittanut televisiolle vuodesta 1998 ja tehnyt stand upia vuodesta 2010.

Hän on ollut luomassa muun muassa sarjoja Uutishuone, Käenpesä ja Matkaoppaat ja kirjoittamassa poliittisia satiireja YleLeaks sekä Itse valtiaat. Hänet on nähty myös Nelosen Stand up! -ohjelman toisella ja kolmannella kaudella. Kaisa Pylkkästä voisi kutsua ”valtakunnan viralliseksi tuohtujaksi”, joka lataa lavalla poliittiset ja epäkorrektitkin ajatuksensa suoraan, häpeilemättä ja itseään säästelemättä.

Kaisa Pylkkäsen soolo stand up -show  la 28.11. klo 21 Comicossa. Liput 12 e.

3. Vocaliisat konsertoi kirkossa ja striiminä

Naiskuoro Vocaliisat esittää yhden vuotensa pääkonserteista ensimmäisenä adventtiviikonloppuna. Rovaniemen kirkossa lauantaina pidettävä Sydämeni laulu -konsertti myös striimataan. Konsertissa matkataan sävelten siivin kotikunnailta yli vaarojen ja laaksojen, läpi pimeyden vuoden kohokohtaan valon juhlaan jouluun.

Sydämeni laulu, naiskuoro Vocaliisojen konsertti la 28.11. klo 15 Rovaniemen kirkossa. Joht. Anniina Kervinen. Liput 20 e. Livestream 8 e: www.vocaliisatstream.fi

4. Akkajee esiintyy Sinetässä

Akkajee tarjoilee kuulijoilleen vauhtia ja vaaran tuntua akustisen transsimusiikin muodossa. Yhtyeen omintakeinen tyyli syntyy kansanmusiikista avantgardeen ammentavan soiton, tukevan jalanpolun ja kiihkeän laulun osuessa suomalaisen perinnemusiikin multaisimmille juurille. Duo esiintyy lauantaina Sinetän kylätalolla. Konsertit järjestää Rovaniemen kaupungin kulttuuritoimisto yhteistyössä kyläyhdistyksen kanssa.

Yhtyeessä soittavat muusikot Iida Savolainen (alttoviulu, laulu, stomp) ja Meriheini Luoto (avainviulu, laulu).  Duon toinen albumi Lastenkerääjä julkaistaan ensi keväänä.

Akkajee la 28.11. klo 15 Sinetän kylätalolla. Liput 5–10 e, ennakkoon NetTicketistä tai Osviitasta tai tuntia ennen ovelta.

Meri-Heini Luoto esiintyy yhtyeensä kanssa Korkalovaaran kappelissa.
Meri-Heini Luoto esiintyy yhtyeensä kanssa Korkalovaaran kappelissa.
5. Meriheini Luoto & Metsänpeitto Korkalovaaran kappelissa

Meriheini Luodon käsissä viulu paljastaa muuntautumiskykynsä ja Metsänpeitto-yhtye tuo sointiin vielä lisää ennalta-arvaamattomia sävyjä. Yhtye konsertoi tänään Korkalovaaran kappelissa. Konsertin järjestää Rovaniemen kaupungin kulttuuritoimisto yhteistyössä Rovaniemen seurakunnan kanssa.

Meriheini Luoto on kansanmusiikin ja kokeellisen musiikin kentillä toimiva taiteilija pääinstrumentteinaan viulu, avainviulu, laulu ja elektroniikka. Erityisinä kiinnostuksen kohteina hänellä on soittimiensa sointisävyjen tutkiminen, improvisointi sekä elektroniikan ja erilaisten akustisten tilojen tuomat sävellykselliset mahdollisuudet.

Meriheini Luoto & Metsänpeitto  la 28.11. klo 19 Korkalovaaran kappelissa. Liput 7/10 e.

6. Joululauluja lauletaan ulkoilmassa
-
Kuva: Anssi Jokiranta

Kauneimmat joululaulut -tapahtuman perinnettä uudistetaan tänä vuonna koronaepidemian vuoksi. Rovaniemen seurakunnassa kauneimpia joululauluja lauletaan useissa ulkoilmatapahtumissa.

Lordinaukiolle pystytetyn seimen luona joululauluja pääsee laulamaan ensi kertaa sunnuntaina. Samana päivänä lauletaan myös Lehtojärven Kylätalon pihalla.

Kauneimmat joululaulut su 29.11. klo 15 Lehtojärven Kylätalon pihalla ja klo 20 Lordinaukiolla.

7. Mitä on taiteen takana?
-

Taideteos ei ole pelkkää tyhjyyttä, vaan se kumpuaa aina kokemuksesta ja sisältää tarinoita. Ovatko ne tarinat draamaa, saippuaoopperaa, komediaa vai kenties propagandaa?

Taiteilija Heidi Rannisto-Jolma paljastaa teostensa taustat, kun taidehistorian professori Tuija Hautala-Hirvioja haastattelee häntä.  Heidi Rannisto-Jolma on vuonna 1964 syntynyt, Pellossa asuva taiteilija. Hänellä on parhaillaan näyttely Villa Vinkkelissä.

Heidi Rannisto-Jolma haastateltavana Taiteen takana -tilaisuudessa pe 4.12. klo 18–20 Villa Vinkkelissä, Vuopajantie 15. Vapaa pääsy.

8. Metsätonttu kutsuu Ounasvaaralle

Ounasvaaran Latu kutsuu perheitä omatoimiselle Metsätontun lyhtyretkelle. Retkellä seurataan  rastirataa, joka kulkee Ounasvaaran majalta näkötornin laavulle.

Reitti on käytössä alkaen sunnuntaina 29.11. kello 15. Reitti on merkitty tonttuhatuilla, heijastimilla ja lyhdyillä. Matkan varrella on tehtävärasteja. Mukaan kannattaa ottaa omat eväät, lyhty tai taskulamppu, tonttuhattu ja tietenkin ripaus joulumieltä. Tehtävärastit poistetaan lauantaina 5.12. iltapäivällä.

Metsätontun lyhtyretki 29.11.–5.12. Ounasvaaralla.

-
Kuva: Eino Haarala
9. Kolmen sillan kuvia näyttelyssä Ounasrinteellä

Valokuvauksen harrastaja Eino Haarala on koonnut näyttelyyn kuvia Rovaniemen silloista. Kuvat pyrkivät välittämään siltoihin liittyviä tunnelmia, jotka  syntyvät kuvausajasta, -paikasta  ja -tekniikastakin riippuen. Kuvien kohteet Ounasjoen silta, Jätkänkynttilä ja Ounaskosken silta ovat rovaniemeläisille välttämättömiä,  tuttuakin tutumpia maamerkkejä, jotka mahdollistavat liikkumisen kaupungin eri osien välillä.  Sillat ovat myös tärkeä osa Rovaniemen vaiherikasta historiaa. Tunteita sillan rakentaminen herättää myös tämän päivän politiikassa.

Sillat, Eino Haaralan tunnelmakuvia Rovaniemen silloista 1.–31.12. Bar & Cafe Red Dogissa, Saaruantie 3.