Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Meidän on ha­lut­ta­va vä­hem­män

Yle kertoo (14.8.), että helteet ovat aiheuttaneet ennätyksiä lähenevää kuivuutta Euroopassa ja tämän pelätään jatkuvan vielä pitkään. STT uutisoi Euroopan komission yhteisen tutkimuskeskuksen varoittavan, että vallitseva kuivuus voi olla pahin 500 vuoteen.

Tieteen Kuvalehdessä julkaistiin jo 2015 uutinen siitä, miten yli puolet maapallon maanalaisista pohjavesialtaista on vaarassa kuivua. Uutisessa kerrotaan Nasan tutkimuksessa todenneen, että maailmasta loppuu vesi. "Avaruushallinto Nasan tuoreen tutkimuksen mukaan puhdas juomavesi on huolestuttavaa vauhtia vähenemässä maapallolta. Nasan GRACE-satelliittien mittaukset osoittavat, että planeettamme maanalaiset juomavesialtaat tyhjenevät nopeammin kuin ne ehtivät uudelleen täyttyä".

Tätä taustaa vasten vallitseva kaivosbuumi Suomessa on erityisen järkyttävää ja järjen vastaista. Toteamus siitä, että puhdas makea vesi on kultaa kalliimpaa on realisoitumassa. Meidän ei tulisi enää sallia sitä, että jokiimme, järviimme ja mereen lasketaan kaivosten jätevesiä, eikä sitä, että kaivostoiminta pilaa pohjavetemme.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.