Tähtijuttu: Pa­ja­las­sa laa­jen­ne­taan rau­ta­kai­vos­ta, ja asian­tun­ti­jaa huo­les­tut­ta­vat sen ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­set Lapin ra­ja­jo­kiin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Mielipidekirjoitus

Meän ar­ki­päi­vä voi olla luk­sus­ta vie­rai­li­joil­le

Meille perinteen harjoittajille monen mielestä omituinenkin rajat ylittävä lippouskulttuuri on osa arkipäivää ja esi-isien perintöä, josta me kaikki voimme olla ylpeitä. Se on siirtynyt sukupolvelta toiselle satoja vuosia luontevasti ja siihen on liittynyt myös tinkimätön kalastusoikeuksiemme puolustaminen. Olemme itsekin oppineet lippoamisen, siihen liittyvät monet taidot, kalastusyhteisön toiminnan periaatteet ja kestävän luontosuhteen perheiltämme ja kokeneilta kalastajilta. Me haluamme vuorostamme siirtää perinteen tutuin ja uusinkin menetelmin seuraaville sukupolville. Puhdas rajajoki, sen puhdas vesi ja luonto ovat olleet vuosisatojen ajan elämänlanka, joka on tuonut puhdasta ruokaa, toimeentuloa ja hyvinvointia sekä perheillemme että koko Tornionjokilaaksolle.

Maa- ja metsätalouden hiipuessa meidän arkipäivämme ja kulttuuriperintömme on muuttumassa matkailun myötä luksuselämykseksi vierailijoille. Kun matkailua kehitetään kestävän luontosuhteen pohjalta, voi elävään kulttuuriperintöön liittyvä matkailu sekä edistää perintöön liittyvien käytäntöjen säilyttämistä että tuottaa paikallisille yhteisöille taloudellista hyötyä.

Rajat ylittävä lippouskulttuurimme edustaa hyvin Tornionlaakson monipuolista kulttuuria ja luontoa. Olemmekin päättäneet hakea perinteelle Suomen ja Ruotsin yhteistä ehdokkuutta Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Luetteloon pääsy olisi kansainvälinen tunnustus perinteen harjoittajille ja koko Tornionlaaksolle. Se toisi laajan kansainvälisen näkyvyyden kautta merkittävää kulttuuri- ja luontomatkailun kasvua sekä lisää elinvoimaa ja toimeentuloa koko Tornionlaaksolle. Onhan alun perin rauhanjärjestönä aloittanut Unesco myös yksi maailman tunnetuimmista matkailubrändeistä.

Unescollekin perinteen harjoittajayhteisön halu vaalia kulttuuriperintöään on perustavanlaatuinen lähtökohta, mutta Tornionlaakson ja koko kalottialueen yhteisöjen, kalastajaperheiden ja asukkaiden laaja tuki kulttuuriperinnön vaalimiselle on myös ensiarvoisen tärkeä.

Toivottavasti koet kalastuskulttuurin vaalimisen tärkeäksi, voit ilmaista tukesi vastaamalla muutamaan kysymykseen ja allekirjoittamalla tuen ilmaisun verkkosivuillamme. Tervetuloa tutustumaan myös paikan päälle omaperäiseen kalastuskulttuurimme. Nyt on aika ilmaista tukesi, sillä monikansallisen aiehakemuksen jättäminen on vain pari kuukautta.

https://kukkolankoski.fi/tule-mukhaan/

Kukkolankosken osakaskunta Kukkola fiskesamfällighet, Korpikylän osakaskunta Matkakoski fiskeförening, ProSiika ry
Rajat ylittävä lippouskulttuurimme edustaa hyvin Tornionlaakson monipuolista kulttuuria ja luontoa.