
Hallissa haisee vienosti bensiini, ja rapaisten autojen seasta kuuluu painepesureiden ärhäkkä sähinä. Eteläkeskuksen Autopesulassa on nyt vuoden kiireisin aika, koska rovaniemeläiset haluavat viimeistään nyt kiesinsä kesäkuntoon.
Yrittäjä Mazhar Shafiq Hana ja kaksi työntekijää hääräävät likaisten autojen keskellä. Yhdessä autossa vahaus on vielä kesken, toiseen vaihdetaan kesärenkaita. Mazhar itse kiillottaa mustan BMW:n konepeltiä, joka heijastaa jo peilin lailla.
Mazharin yrityksessä autot puhdistetaan sisältä ja ulkoa käsityönä. Kiillotettavaa riittää, sillä sesongin aikana hallin läpi kulkee parhaimmillaan liki 20 autoa päivässä.
– Tämä on kovaa hommaa, mutta jos en tykkäisi työstäni, en tekisi tätä. Niska saattaa kyllä välillä kipeytyä, Mazhar nauraa ja siirtyy sisälle hinkkaamaan auton kojelautaa.
Henkilöautojen lisäksi Mazharin yrityksessä puhdistetaan valtavia rekkoja ja pyörökoneita. Erityisen iloinen Mazhar on silloin, kun pestäväksi tuodaan vanhan mallin klassikkoauto.
– Rovaniemeläiset ajavat hienoilla autoilla, mutta oikeasti asiakkaita on jo niin paljon, etten kiinnitä huomiota siihen, minkälaisia autot ovat.
Vuokranantaja auttoi pääsemään alkuun
27-vuotias Mazhar on kotoisin Irakin Kurdistanista, tarkemmin noin 900 000 asukkaan Kirkuk-kaupungista. Vuonna 2013 Mazhar pakeni jihadistijärjestö Isisiä Eurooppaan, ja matka kulki Ranskan, Saksan ja Ruotsin kautta lopulta Suomeen.
– Joulukuun 7. päivänä saavuin laivalla Tukholmasta Helsingin satamaan. Olin silloin 19-vuotias. Sen jälkeen asuin muutaman kuukauden Oulussa ja toukokuussa 2014 muutin Rovaniemelle.
Suomeen tultuaan Mazhar ei luonnollisesti osannut sanaakaan suomea. Kotimaassaan hän oli työskennellyt useita vuosia rakennusalalla sekä leipurina, ja halusi Suomeen tultuaankin päästä heti työelämään kiinni. Kielitaidottomana töiden saaminen oli kuitenkin haastavaa.
Rovaniemellä Mazhar aloitti suomen kielen opinnot ja sai lopulta töitä kaverin autopesulasta.
– Pikkuhiljaa suomen kieli parani ja sain lisää kokemusta alalta. Huomasin, että tätä työtä haluan tehdä.
Mazhar viihtyi alalla, mutta töitä oli tarjolla vaihtelevasti. 24-vuotiaana hän päätti perustaa oman autopesulan.
– Ajattelin, että olen vielä nuori ja halusin oppia, miten suomalainen työelämä toimii. Aloittaminen on aina hankalaa, mutta tiesin, että kunhan teen työni hyvin niin pärjään kyllä.
Netistä löytyi sopiva halli, jonka Mazhar vuokrasi yrityksensä toimipaikaksi. Paperityöt osoittautuivat kuitenkin vaikeiksi.
– Osasin autojen puhdistamisen, mutta en ymmärtänyt paperitöistä mitään. Vuokranantajani Marko Niemelä auttoi minua yrityksen paperiasioissa ja häntä muistan aina kiittää siitä. Nykyään olemme hyviä tuttuja.

Kun asiat hoitaa kunnolla, ongelmia ei tule
Asiakkaiden saaminen oli yrittäjän mukaan aluksi vaikeaa, mutta sana hyvästä työstä pikkuhiljaa kiiri ja asiakkaita alkoi tulla lisää. Sijainti Teollisuuskylässä osoittautui onnekkaaksi, sillä Mazhar on saanut asiakkaikseen ympärillä toimivia autoliikkeitä ja kuljetusyrityksiä.
– Kesällä ei ehdi pitää vapaapäiviä, kun töitä on niin paljon. Talvisin sunnuntai on vapaapäivä.
Mazhar puhuu nyt sujuvaa suomea ja kertoo juttelevansa asiakkaiden kanssa aina kun ehtii. Pääosa asiakkaista on yrittäjän mukaan ystävällisiä.
– Etenkin vanhemmat ihmiset ovat kiinnostuneita, mistä olen kotoisin ja miten tullut Suomeen. Jos minä olen kohtelias ja teen työni hyvin, niin minullekin ollaan ystävällisiä. Joskus kohtaan vaikeita asiakkaita, mutta olihan minulla niitä kotimaassakin.
Nykyään Mazharilla on pysyvä oleskelulupa Suomessa. Kurdistanissa asuvien sukulaisiinsa Mazhar ei ole juurikaan yhteydessä ja kotimaataan hän ikävöi vain harvoin.
– Sukulaisilla on siellä omat elämänsä. Viime vuonna kävin kotikaupungissani ja silloin ikävöin takaisin Suomeen.
Miljoonakaupungin kasvatilla oli aluksi vaikea sopeutua harvaan asuttuun ja kylmään Pohjolaan, mutta nykyään Mazhar haaveilee muuttamisesta vieläkin syrjempään.
– Olisi mukavaa asua jossakin pienessä kylässä. Tykkään hiljaisuudesta ja rauhasta.