kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Tilaajille

Maus­te­kas­ti­ke­hyl­lyn uudet suo­si­kit ovat vuo­si­sa­to­jen ke­hit­te­lyn tulos – näillä re­sep­teil­lä adjika, goc­hu­jang ja chi­pot­le tulevat tu­tuik­si

Haalitko ulkomailta kotiin viemisiksi erilaisia ruokapurnukoita? Nappaatko kaupasta mukaan kiinnostavan kastikeuutuuden? Moni maustekastike kertoo kotimaansa ruokakulttuurista enemmän kuin arvaatkaan.

Korealainen gochujang saa kauniin tummanpunaisen värinsä aurinkokuivatusta chilistä.
Korealainen gochujang saa kauniin tummanpunaisen värinsä aurinkokuivatusta chilistä.
Kuva: Vilja Pursiainen

Sriracha, pesto ja tabasco ovat lähes kaikille tuttuja maustekastikkeita. Mutta oletko tutustunut jo adjikaan, gochujangiin ja chipotleen?

Maustekastikkeilla on kiinnostavia erilaisia valmistustapoja, jotka pohjautuvat usein perinteisiin säilöntämenetelmiin. Adjika keitetään ja säilötään lasipurkkeihin hillojen tapaan. Gochujang valmistuu käymällä saviruukuissa ja chipotle savustetaan.