Lakot: Ju­na­lak­ko alkaa maa­nan­tai­na, kaikki VR:n vuorot pe­ru­taan

Kolumni: Nuoren ai­kui­sen elä­mäs­sä on paljon hyvää, mutta samalla paljon pii­lo­tet­tua huolta

Kuvagalleria: Kont­ti­sen ki­sois­sa nähtiin rä­väk­kää lasten pu­ku­lois­toa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Mielipidekirjoitus

Mat­kal­la so­ti­las­liit­toon

Tänään hiihtoretkelläni Perämeren pohjukassa tein taivaalla havainnon: näkyvissä oli kahden suihkukoneen muodostama valkoinen vana ja koneet  kiitämässä taivaalla, tätä jatkui koko parituntisen ulkoiluni ajan. Suomi ja Ruotsi ovat valmiustilassa ja sotilaskoneet valvontatehtävissä.

Suomen puolueettomuus on kantanut pitkään ja ollut riittävä tae ulkoiselle turvallisuudelle. Venäjän hyökättyä Ukrainaan ja ilmaistuaan kolonialistiset näkemyksensä tilanne on muuttunut. Venäjä haluaa palauttaa vanhat rajat mikä tarkoittaa sitä, että Suomen alueellinen koskemattomuus on uhattuna.

Suomi on ollut 1200-luvulta alkaen Ruotsin vallan alainen vuoteen 1809 asti, jolloin Ruotsi joutui luopumaan alueesta, josta tuli Venäjän alainen autonominen suuriruhtinaskunta itsenäistymiseensä 1917 asti. Kovin kiinteä osa Venäjää Suomi ei ole ollut ja historiakin Venäjän osana historiallisessa mittakaavassa lyhyt.

Suomalaiset ovat oma kansansa, joka poikkeaa niin itäisestä kuin läntisestä naapuristaan, hyvin monessa suhteessa. Kansamme on valmis puolustamaan isänmaataan vakaasti, sotiemme veteraanit ja uhrit ovat sen osoittaneet. Ulkoisen vallan alaisuuteen emme varmasti alistu.

Puolustautuminen yksin tai yhdessä länsinaapurin kanssa itäistä suurvaltaa vastaan vaikuttaa uhkarohkealta. Tällaiseen tilanteeseen ajautuminen vaikuttaa tässä hetkessä olevan uhka, johon tulee varautua vahvasti. Onko meillä muuta mahdollisuutta kuin liittyminen läntiseen sotilasliittoon; epäilen että ei ole.

Venäjä on keskittänyt voimansa Ukrainaan ja sotaoperaatio vie oman aikansa, onko se viikkoja vai kuukausia jää nähtäväksi. Ukraina-operaation päätyttyä voi alkaa uusi joukkojen keskittäminen, joka sekin ottaa aikansa. Ovatko nämä aikajaksot Suomen etsikkoaikaa joka pitäisi käyttää turvallisuuden nostamiseen, siis liittoutumiseen.

Haluan uskoa valtiovaltamme ja sotavoimiemme taitoon hoitaa tilanne; että neuvotteluja jo käydään tosimielessä, taustalla ja meteliä nostamatta.

Vielä muutamia viikkoja sitten olin ehdoton puolueettomuuden kannattaja. Nyt odotan, että liittoudumme nopeasti. Ei pelon vaan turvallisuuden vuoksi.

Kari Hietala
Vielä muutamia viikkoja sitten olin ehdoton puolueettomuuden kannattaja. Nyt odotan, että liittoudumme nopeasti.