Mat­kai­lu- ja ra­vin­to­la-ala kokee ole­van­sa kuilun par­taal­la ko­ro­na­ra­joi­tus­ten vuoksi – "Ra­joi­tuk­set mer­kit­se­vät kylmää syksyä ja hyy­tä­vää talvea"

– Hallituksen päättämät matkustusrajoitukset vahingoittavat vakavasti Suomen matkailualan yrityksiä ja tuhoavat elinkeinon toiminnan ja kasvun edellytykset pitkäksi aikaa, sanotaan Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan tiedotteessa.

MaRan mukaan nykyiset matkustusrajoitukset estävät matkailun kaikista Suomen kannalta tärkeistä maista.

Lisäksi hallitus päätti tiistaina, että ravintolat pitää sulkea kello yhdeltä yöllä ja anniskelu pitää lopettaa puolenyön aikaan. Jos epidemia on alueella kiihtymisvaiheessa, anniskelu pitää lopettaa kello 22 ja asiakaspaikkamäärä vähentää puoleen normaalista.

Valtio tukee matkailu- ja ravintola-alaa sadoilla miljoonilla euroilla, mutta sekään ei riitä korvaamaan rajoituksista aiheutuvia kustannuksia.

Alalla työskentelee noin 140 000 henkilöä.

– Rajoitukset merkitsevät kylmää syksyä ja hyytävää talvea matkailualan yrityksille ja niiden työntekijöille, tiedotteessa todetaan.

Jos Suomeen tulee maasta, jossa koronan ilmaantuvuus on yli 25 tapausta sataatuhatta asukasta kohti edellisen kahden viikon aikana, suositellaan omaehtoista kahden viikon karanteenia. MaRan toimitusjohtajan Timo Lapin mukaan tämä pitäisi korvata lentokentillä ja satamissa tehtävillä pikatesteillä.

– Vaikka se maksaa, kustannukset ovat kuitenkin merkittävästi pienemmät kuin konkurssit ja niistä aiheutuva työttömyys, Lappi sanoo tiedotteessa.