jääkiekon mm: Jukka Jalonen luottaa Suomen pe­li­ta­van jau­ha­van lopulta voiton – "Kyllä me läh­de­tään siitä, että kun 60 minsaa on tau­lus­sa, me ollaan pa­rem­pia"

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

Marin uskoo ko­ro­na­ra­joi­tus­ten jat­ku­van vielä tam­mi­kuun jälkeen – monet mi­nis­te­rit ke­hot­ti­vat jälleen kan­sa­lai­sia ro­ko­tuk­siin

Pääministerin mukaan hallitus keskustelee tänään muun muassa siitä, milloin korona voitaisiin poistaa yleisvaarallisten tartuntatautien listasta.

Helsinki
-
Kuva: Arttu Laitala

Nykyiset koronarajoitukset jatkuvat vielä tammikuun jälkeen terveydenhuollon kuormituksen vuoksi, uskoo pääministeri Sanna Marin (sd.).

Marin kommentoi asiaa matkalla epidemiatilannetta käsittelevään hallituksen neuvotteluun.

– Itse ajattelisin, että meidän on todennäköisesti jatkettava nykyisiä rajoituksia tammikuun lopusta, mutta kuinka pitkään, se on yksi asia, josta keskustelemme. Näemme myös sen, että nämä rajoitustoimet eivät ole yhtä vaikuttavia tätä omikronmuunnosta vastaan kuin aikaisemmin, Marin sanoi.

Hallituksen neuvottelu voi viedä koko päivän. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Skinnari (sd.) kertoi, että aamukymmeneltä alkaneeseen neuvotteluun on varattu aikaa iltakuuteen asti.

Neuvottelussa hallitus saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tuoreimman mallinnuksen koronaviruksen omikronmuunnoksen leviämisestä ja käy keskustelua koronastrategiansa päivittämisestä.

– Varmasti keskusteluun nousee myös se, missä vaiheessa on sellainen aika, tai tulisiko sellainen aika nopeastikin, että korona poistettaisiin yleisvaarallisten tartuntatautien listasta. Tämä on tietenkin terveysviranomaisten arvioitava asia, mutta kaikki nämä asiat ovat nyt keskustelussa, Marin sanoi.

Hän huomautti monien maiden jo höllentäneen rajoituksia epidemian vaikeasta tilasta huolimatta. Britanniassa puolestaan sairaanhoidon tarve on laskenut epidemian jatkumisesta huolimatta.

Jo aiempien STT:n tietojen mukaan oli odotettavissa, ettei strategian muutos valmistu vielä tiistaina. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) vastaa strategioiden valmistelusta eikä ministeriössä tiettävästi ole vielä aloitettu valmistelua. Tiistaina myös Marin sanoi, että itse päivitystyö kestää tätä päivää pidempään.

Myös koronapassi keskustelussa

Marin kertoi hallituksen keskustelevan myös siitä, tulisiko koronapassi muuttaa rokotepassiksi, jolloin se ei olisi enää negatiivisen testituloksen saaneiden käytössä. Keskustelussa on myös se, voisiko passi olla käytössä itsenäisenä välineenä eikä rajoitusten kiertämisen vaihtoehtona.

Rokotepassia kertoi kannattavansa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.). Useat ministerit puolestaan edelleen kehottivat suomalaisia koronarokotuksen hankkimiseen. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson oletti rokotusten helpottaneen hänen vuodenvaihteessa sairastamaansa koronatautia.

Esitystä valmiuslakiin turvautumisesta ei ole Marinin mukaan tehty. Sen esimerkiksi työaikaa koskevien pykälien mahdollista käyttöä on ennakoitu terveydenhuollon toimivuuden turvaamiseksi.