Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Marin: Ra­vin­to­loi­den täys­su­lus­ta on tar­koi­tus luopua tämän kuun lop­pu­puo­lel­la

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan ravintoloiden täyssulusta on tarkoitus näillä näkymin luopua 18. päivä tätä kuuta.

Marin kertoi asiasta saapuessaan Säätytalolle eduskuntapuolueiden yhteiseen tapaamiseen. Kymmeneltä aamupäivällä alkaneessa tapaamisessa käsitellään koronarajoitusten purkamista koskevaa exit-suunnitelmaa.

Ravintoloiden sulkua on jatkettu jo kerran. Nykyinen voimassa oleva kolmen viikon jakso päättyy Marinin mainitsemana ajankohtana eli 18. päivä.

Marin korosti, ettei ravintoloiden täyssulun jälkeen olla palaamassa normaaliin tilanteeseen. Ravintoloihin on kaavailtu tiukkoja rajoituksia aukioloon, anniskeluun ja asiakaspaikkamääriin.

Nämä rajoitukset ovat parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

– Emme ole avaamassa ravintolatoimintaa sillä tavalla normaaliksi vielä vähään aikaan. Tautitilanne on edelleen huolestuttava ja meidän pitää pitää huolta siitä, että tilanne ei ryöpsähdä käsistä, Marin sanoi.

Jos ravintoloiden täyssulkua haluttaisiin jatkaa vielä huhtikuun loppupuolen jälkeen, hallituksen täytyisi viedä eduskuntaan asiasta uutta lainsäädäntöä. Eduskunnan käsissä olisi se, voidaanko sulkua jatkaa.

"Malttia rajoitusten purkamisen osalta"

Oppositiopuolue kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen nosti Säätytalolle tullessaan esiin poikkeusoloista luopumisen. Hän arvioi, että tilanne näyttää nyt aika hyvältä.

– Toivon todella sitä, että liikuntapaikkoja päästään pian avaamaan. Ja kyllä tässä nyt häämöttää sekin, että poikkeusoloista tulisi myös aika pian luopua, mikäli päästään eteenpäin.

Marin totesi toimittajille poikkeusoloista, että tilannetta arvioidaan ja seurataan tarkasti.

– Me tulemme käymään huhtikuun aikana keskustelua siitä, voidaanko valmiuslainsäädännön toimivaltuuksista luopua ja samalla kun näin toimittaisiin, samalla toteaisimme poikkeusolot päättyneiksi. Mutta meillä tietenkin seurataan sitä, että millä tavalla valmiuslainsäädännön pykäliä tarvitaan, pääministeri sanoi.

Marin peräänkuulutti yleisesti ottaen malttia rajoitusten purkamisen osalta. Hänen mukaansa taudin ilmaantumisluvut ovat monessa Etelä-Suomen maakunnassa edelleen korkealla tasolla.

– Kehottaisin malttiin huhtikuun aikana sen suhteen, että rajoitustoimia ei lähdetä liian aikaisin löyhäämään.

Yritykset tarvitsevat askelmerkkejä

Myös oppositiosta kehotettiin malttiin koronarajoitusten purkamisessa.

– En usko, että tautitilanne on sellainen, että voidaan sanoa, että tämä on hoidettu, sanoi perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio Säätytalolle tullessaan.

Vielä hetki sitten hallitus kaavaili järeämpiä koronarajoitustoimia, ja eilen Marin sanoi olevansa varovaisen optimistinen eikä pitänyt mahdottomana, että tulossa olisi jo melko normaali juhannus.

– Onhan se erikoinen tunnelmana, että hetki sitten puhuttiin ulkonaliikkumisrajoituksista, ja nyt puhutaan siitä pois pääsystä, Tavio sanoi.

Hänen mukaansa on kuitenkin ihan oikea aika puhua rajoitusten purusta, kun tartuntakäyrät ovat laskussa ja kesä on tulossa ja rokotukset etenevät.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo korosti, että tilanne on edelleen vaarallinen eikä koronaa ole voitettu.

– Ei saisi mennä liian nopeasti ja innokkaasti Suomea avaamaan.

Orpon mukaan on kuitenkin tärkeää asettaa selkeitä aikataulutavoitteita yhteiskunnan avaamiseksi.

– Se antaa ihmisille ja yrityksille toivoa siitä, että voi lähteä suunnittelemaan sen oman toimintansa palauttamista normaaliksi.

Myös kristillisdemokraattien Räsänen toivoi, että mahdollisimman pian saataisiin aikataulu rajoitusten purkamiselle. Jos tautitilanne pahenisi, suunnitelmaa voitaisiin muuttaa.

– Aika pian pitäisi saada suunnitelma, miten ravintolat, tapahtumat ja liikuntapaikat avataan, Räsänen sanoi ja lisäsi:

– Itse pidin esimerkiksi ylimitoitettuna sitä, että täältä kategorisesti kaikki liikuntapaikat suljettiin. Nekin, joissa oli erittäin hyvät turvavälit, esimerkiksi isot kuntosalit tai lasten sisäleikkipaikat, Räsänen sanoi.

Hän nosti esille myös liikkumisrajoituksia koskevan lainsäädännön, joka torpattiin taannoin perustuslakivaliokunnassa ja jota koskevan esityksen hallitus veti tämän jälkeen pois.

– Oli hyvä, että liikkumisrajoituslaki ei mennyt läpi. Siinähän oppositio oli edellisen kerran neuvoteltaessa varsin yksituumainen, ettei tämä ole hyvä, mutta hallitus ei silloin kuunnellut oppositiota. Toivottavasti (hallitus) nyt kuuntelee tässä neuvottelussa, Räsänen vetosi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoi, että yrityksille olisi tärkeää, että koronatoimissa, myös niiden purkamisessa, olisi ennakoitavuutta.

– Jos ajatellaan vaikkapa ravintolatoimialaa, kyllähän tämän toimialan pitäisi pystyä ennakoimaan, onko seuraavana aamuna kuinka paljon ihmisiä töissä ja mitä tehdään ruuille, jotka on tilattu varastoihin.

Orpo sanoi odottavansa hallitukselta, että sillä on exit-suunnitelmassa tavoiteaikataulun lisäksi myös turvallisia välineitä, jotta Suomi voidaan avata.

– Silloin palataan takaisin testaamiseen, pikatesteihin, satunnaistestaukseen, maskipakkoon, rajaturvallisuuteen, miten matkustaminen voidaan avata esimerkiksi tämän rokotuspassin avulla, hän listasi.

"Tuttu kaava jatkuu, hallitus tekee itsenäisesti koronatoimia"

Tavio pahoitteli, ettei oppositiota ole aiemmin otettu mukaan keskusteluihin rajoitusten purusta.

– Tuttu kaava jatkuu, eli hallitus tekee aika itsenäisesti näitä koronatoimia ja sitten informoi meitä, hän sanoi.

Exit-suunnitelmaa koskeva aineisto avataan viikon pituiselle kommenttikierrokselle huomenna.

Tavio pitää tätä hyvänä asiana, mutta korostaa, että myös esitys liikkumisrajoituksista olisi pitänyt lähteä kommentoivaksi.

Orpo sen sijaan pohti, onko lausuntokierros juuri tästä asiasta niin tarpeellista.

– Tämä on sen tyyppinen asia, että hallitus voisi aika nopealla aikataululla tehdä niitä linjauksia ja päätöksiä.

Hallitus neuvotteli suunnitelmasta myöhään eilisiltana. Suunnitelmassa hahmotellaan rajoitusten purkamisen järjestystä ja aikataulua, mutta se voi vielä muuttua tautitilanteen mukaan.

Juttu päivitetty kauttaaltaan klo 13:02.