Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ma­joi­tus­toi­min­ta asuk­kai­den nä­kö­kul­mas­ta

Lyhytvuokraus on oman kodin tilapäistä ja lyhytaikaista vuokraamista vaikkapa omistajan loman ajaksi. Majoituskäytössä olevassa asunnossa taas kukaan ei ole kirjoilla ja sitä markkinoidaan jatkuvasti hotellinomaiseen majoittumiseen muutamiksi päiviksi.

Rovaniemellä asuntojen matkailijakäyttö on pääosin majoitustoimintaa. Majoitusta kutsutaan usein lyhytvuokraukseksi, koska majoitus asuintaloissa on lainvastaista. Toisinaan puhutaan myös airbnb-toiminnasta, vaikka Airbnb on vain yksi internetissä lyhytvuokrausta ja majoitusta välittävä markkinointialusta. Usein samoja asuntoja tarjotaan sekä lyhytvuokrauksen että majoituksen markkinointikanavilla.

Majoittaja siirtää elinkeinonsa taloudellista riskiä muiden osakkaiden kannettavaksi.

Majoitus asuintaloissa on monella tavalla ongelmallista. Taloyhtiöistä on tullut vieraiden käypäläisten kortteereja. Yhteisöllisyyden rapautuminen, häiriöt ja epäsiisteys ovat majoitustoiminnan haittojen jäävuoren huippu. Majoittaja siirtää elinkeinonsa taloudellista riskiä muiden osakkaiden kannettavaksi. Majoitus taloyhtiössä alentaa muiden asuntojen arvoa. Kukapa haluaisi ostaa kodikseen asuntoa, jonka kaupanpäällisiksi saa naapurin majoitustoiminnan. Satunnaista matkailijaa eivät kiinnosta kolhut portaikossa, jätteiden lajittelu tai pihan roskat. Myös isommat vahingot voivat jäädä muiden osakkaiden maksettaviksi. Korjauskustannusten periminen vahingoista vastuussa olevilta matkailijoilta on käytännössä mahdotonta.

Taloyhtiöt ja etenkin niiden hallitukset ovat ymmällään. Taloyhtiö on vastuussa siitä, että asuntoja käytetään asemakaavassa päätettyyn tarkoitukseen ja rakennusluvan mukaisesti. Asumiseen rakennetut talot eivät täytä majoitustoiminnan edellytyksiä. Miten pitkään taloyhtiöt voivat katsoa laitonta majoittamista sormiensa läpi? Entä jos jotakin sattuu ja taloyhtiö joutuu vastuuseen, ettei se ole majoittamiseen puuttunut?

Asuntojen käyttö majoitukseen on yksipuolistanut Rovaniemen keskikaupungin asuntotarjontaa ja asukasrakennetta. Toisin kuin muissa kaupungeissa, keskikaupungin vetovoima asukkaiden silmissä on hiipunut. Keskikaupungille rakennetaan pääosin majoitukseen sopivia pieniä asuntoja, perheasuntoja ei ole tarjolla.

Asukkaiden näkökulmasta majoitustoiminta on laitonta ja monella tavalla haitallista toimintaa, johon tulee pikaisesti puuttua.

Rovaniemen keskikaupungin asukasyhdistys ry