Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Lapissa 13 uutta tar­tun­taa, Po­siol­la en­sim­mäi­nen tar­tun­ta, Uts­joel­la al­tis­tu­nei­ta 30, mat­kus­ta­ja­lii­ken­ne Bri­teis­tä kes­key­te­tään

14.35 Utsjoella 30 altistunutta

Utsjoen kunta on kertonut lisää kunnassa todetusta koronatartunnasta. Kunnan mukaan tartunta todettiin sote-työntekijällä sunnuntaina.

– Altistuneiden joukossa on pääasiassa vapaa-ajalla altistuneita, mutta myös potilaita ja muuta sote-henkilöstöä. Kaikki altistuneet on nyt kartoitettu ja asetettu karanteeniin. Altistuneita on noin 30. Tartunta on todennäköisesti peräisin kunnassa aiemmin olleesta tartuntaketjusta, kertoi kunnan johtava lääkäri Heidi Eriksen tiedotteessa.

12.38 Lapin sai­raan­hoi­to­pii­rin alueel­la yh­dek­sän uutta tar­tun­taa vii­kon­lo­pun aikana

Viikonlopun aikana on todettu yhdeksän uutta tartuntaa, kertoo Lapin sairaanhoitopiiri.

Tapauksista kolme on todettu Rovaniemellä. Rovaniemen tapauksista ensimmäinen on karanteenissa jo olevan henkilön jatkotartunta, toinen on aiempaan tartuntaketjuun liittyä tapaus ja kolmannen alkuperää ei tiedetä.

Muoniossa todettiin yksi tartunta, joka todettiin ulkopaikkakuntalaisella.

Posiolla, Pellossa ja Kittilässä todettiin kussakin yksi ulkomailta saatu tartunta.

Sodankylässä todettiin tartunta, jonka alkuperä ei tällä hetkellä ole tiedossa.

Näiden lisäksi Utsjoella todettiin yksi tartunta.

Sairaanhoitopiirin mukaan viime viikkoina useat tartunnat ovat liittyneet henkilöliikenteeseen sekä majoitus- ja ravitsemisalaan.

– Erityisesti näillä aloilla tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta, pesemällä käsiä ahkerasti ja käyttämällä käsidesiä sekä noudattaa vahvaa suositusta kasvomaskin käytöstä, mikäli turvavälejä ei voida pitää.

11.17 Länsi-Pohjassa neljä uutta tartuntaa, Tornio tartuntojen pääpaikka

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viikonloppuna neljä uutta tartuntaa. Viime viikolla (viikko 51) tapauksia oli yhteensä kymmenen. Tapauksista 7 oli Torniossa, sairaanhoitopiiri tiedottaa. Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila suosittelee, että joulua vietetään vain oman perheen parissa, ja kyläilemistä tulisi välttää.

8.33 Suurin osa hoivakotien vanhuksista on saanut tavata läheisiään turvallisesti pandemian aikana

Valvontaviranomaiset selvittivät rajoitustoimien ja itsemääräämisoikeuden toteutumista vanhuspalvelujen ympärivuorokautisessa hoidossa koronapandemian aikana. Kyselyyn vastasi yhteensä 1082 julkista ja yksityistä hoivakotia marras-joulukuussa 2020 vastausajankohdan tilanteen perusteella.

Lähes kaikissa hoivakodeissa omaisten ja läheisten tapaaminen onnistuu asiakkaan omassa huoneessa (89 %) tai sään salliessa ulkoillen (94 %). Osassa on käytössä myös erillisiä tiloja tapaamiseen (47 %). Terveysturvallisuus on varmistettu esimerkiksi järjestelemällä vierailuaikoja uudelleen.

Suurin osa hoivakodeista (91 %) tarjoaa suojaimet vierailijoiden käyttöön. Vastaajista 89 % kertoi, että asiakkaat pääsevät myös osallistumaan erilaisiin perhetapahtumiin, kuten syntymäpäiväjuhliin tai hautajaisiin. Karanteenissa tai eristyksessä olevan asiakkaan yhteydenpitoa omaisiin ja läheisiin hoidetaan muun muassa puheluilla ja videoyhteyksillä.

Tulosten mukaan koronapandemiaan liittyvät ohjeet on pidetty kaikissa hoivakodeissa ajan tasalla ja päivitettyinä, vaikka tilanteet ovat muuttuneet.

7.42 Matkustajaliikenne Iso-Britanniasta Suomeen keskeytetään

Matkustajalentoliikenne Britanniasta Suomeen keskeytetään kahdeksi viikoksi maanantaista alkaen, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Kielto tulee voimaan maanantaina kello 12.

Traficomin ylijohtajan mukaan lentojen keskeytyspäätös kattaa vain Britanniasta Suomeen saapuvan matkustajaliikenteen.

– Terveysviranomaisten lausunnossa arvioitiin, että nimenomaan tämä Britanniasta Suomeen saapuva liikenne on nyt tämä terveysturvallisuutta vaarantava osuus. Eli se koskee ainoastaan sitä, ylijohtaja Jarkko Saarimäki Traficomista kertoi STT:lle maanantaina alkuyöstä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antoi sunnuntai-iltana Traficomille lausunnon, jossa se katsoi lentoliikenteen katkaisemisen Britanniasta Suomeen olevan välttämätöntä.

Syynä on Britanniassa havaittu uusi koronaviruksen muunnos, jota pidetään aiempaa tarttuvampana. THL suositti lentoliikenteen katkaisemista kahdeksi viikoksi.

7.37 Posiolla ensimmäinen koronatartunta

Posiolta löytyi sunnuntaina kunnan ensimmäinen koronatartunta. Tartunnan saanut on ulkopaikkakuntalainen. Altistuneet on jäljitetty ja heitä on neljä. Tartunnan saanut on hyväkuntoinen ja määrätty karanteeniin.

6.00 Saako rokotteet tänään myyntiluvan?

Euroopan lääkevirastolta EMAlta odotetaan tänään maanantaina päätöstä Pfizerin ja BioNTechin koronarokotteen myyntiluvasta. Kun lupa on myönnetty, rokotetta saa myydä koko EU:n ja Euroopan talousalueen ETA:n alueella. Lue lisää.


Katso viime viikon perjantain uutiset täältä.