Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Kah­dek­san tar­tun­taa La­pis­sa, Suo­mes­sa 250 uutta tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa vii­kon­lop­pu­na kah­dek­san uutta tar­tun­taa

-

17.26 Sodankylän Nutukkaassa ei uusia tartuntoja

Sodankylän ikäihmisten tehostetun palveluasumisen yksikkö Nutukkaassa tehtiin lauantaina 5.12. vielä viimeiset suunnitellut koronatestit, ja tulokset olivat jälleen negatiivisia. Hoitotyössä palataan arkirytmiin epidemian jälkeisen perusteellisen suursiivouksen myötä. Myös Hyvinvointikeskus Sopukan kuntoutusosasto on palannut normaaliin mitoitukseensa.

Sodankylässä on edelleen voimassa vahva suositus välttää vierailuja Hyvinvointikeskus Sopukan osastoille sekä sosiaali- ja vanhustyön asumispalveluyksiköihin.

Mikäli vierailuja yksiköihin suunnitellaan, tulee vierailusta sopia aina etukäteen henkilökunnan kanssa sekä huomioida Sodankylän kunnan ja Lapin sairaanhoitopiirin vierailuohjeistukset.

Sodankylässä on koronaepidemian aikana todettu yhteensä 59 tartuntaa. Sodankyläläisillä ei ole todettu uusia tartuntoja puoleentoista viikkoon, lukuun ottamatta yhtä ulkopaikkakuntalaisen tartuntaa viime viikolla. Jotta koronatilanne paikkakunnalla pysyy rauhallisena, tulee kaikki annettuja turvaohjeita ja suosituksia edelleen noudattaa, kunta muistuttaa tiedotteessaan.

15.52 Kahdeksan uutta tartuntaa Lapissa viikonloppuna

Lapin sairaanhoitopiirissä ollaan edelleen perusvaiheessa.

Viime viikon aikana sairaanhoitopiirin alueella 22 tartuntaa – valtaosa tartunnoista oli Rovaniemellä.

Viikonlopun aikana Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu kahdeksan uutta tapausta.

Tapauksista seitsemän on todettu Rovaniemellä.

Suurin osa tartunnoista on saatu sairaanhoitopiirin ulkopuolelta. Kaksi tartunnoista on saatu ulkomailta, kaksi Oulusta ja yksi Helsingistä. Yhdessä tapauksessa on kyseessä karanteenissa jo olevan henkilön perhetartunta ja yksi tartunnan saaneista on ulkopaikkakuntalainen, jossa tartunnan lähdettä ei tiedetä.

Yksi tartunnoista on todettu Inarissa, ja tapaus liittyy Bar Ihkun tartuntaketjuun.

Alkuperä tiedossa lähes kaikissa

Sairaanhoitopiirin alueella edelleen lähes kaikissa tapauksissa tartunnan alkuperä on tiedossa. Hyvin suuressa osassa tartunta liittyy ulkomaihin, ulkopaikkakuntiin tai Levin Bar Ihkun tartuntaketjuun.

Bar Ihkun tartuntaketjussa on tällä hetkellä tiedossa 20 tapausta, joista 12 Lapin sairaanhoitopiirin alueella.

2.23 Suomessa 250 uutta tartuntaa

Suomessa on raportoitu tänään 250 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viimeisten kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu yhteensä 5 945, kun kahtena aiempana viikkona tartuntoja oli 4 049.

Uusista tartunnoista yhteensä 157 on todettu Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Koko epidemian aikana tartuntoja on kaikkiaan Suomessa raportoitu 27 881.

THL kertoo, että kahden viime viikon ilmaantuvuusluku koko Suomessa on noin 104. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa 100 000:ta asukasta kohden todettuja tartuntoja. Edeltävinä kahtena viikkona luku oli hieman alle 72.

Maan korkein ilmaantuvuusluku on Uudellamaalla, jossa se on noin 190.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liitettyjen kuolemantapausten määrä kerrotaan kolmesti viikossa, seuraavan kerran myöhemmin tänään maanantaina. Viime perjantaihin mennessä kuolemantapauksia oli raportoitu kaikkiaan 415.

Sairaalahoidossa oli perjantaina 141 ihmistä, joista tehohoidossa 21

12.00 Rovaniemellä tilanne yhä rauhallinen

Rovaniemen kaupungin häiriötilanteen johtoryhmä Rovaniemen totesi maanantaina, että  koronatilanne on tällä hetkellä rauhallinen.

Kaupungin yksiköt ovat kuitenkin tehneet suunnitelmat siitä, miten ne varautuvat mahdolliseen epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheeseen.

Lapin aluehallintovirasto on kieltänyt Lapin sairaanhoitopiirin kuntien alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.

Tämä huomioidaan myös kaupungin toiminnassa, ja muun muassa teatteri rajaa esitysten yleisömäärää. Määräys on voimassa ajalla 7.12.2020–6.1.2021.

10.15: Saariselällä liikkunut koronapositiivisia matkailijoita 29.11. - 2.12. 

Inarin kunta on saanut tiedon Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä. Kunta kehoittaa kaikkia alueen palveluammateissa työskenteleviä hakeutumaan pienissäkin oireissa testiin.

Jäljitys on edelleen kesken ja kunta tiedottaa asiasta lisää, mikäli se saa asiasta ja henkilöiden liikkeistä tarkempia lisätietoja.


8.47: Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on todettu kahdeksan uutta tartuntaa viikonvaihteen aikana

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan  nyt todetuista tartunnoista vain kaksi on tullut karanteenien sisältä.

–Jatkotartuntoja Levin maailmancupin tartuntaketjusta on kaksi. Kolme tartuntaa on saatu todennäköisesti Oulusta.

Tartuntojen pääpaino on edelleen Torniossa, mutta tartuntoja on myös muissa kunnissa.