Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Al­tis­tu­mi­sia kun­to­sa­lil­la, Län­si-Poh­jas­sa kaksi uutta tar­tun­taa ja alue eri­tyis­tark­kai­luun, Ro­va­nie­mel­lä uusia tar­tun­to­ja, Sal­las­sa jo lähes 500 ro­ko­tet­tua

17.29 Altistumia kuntosalilla Rovaniemellä

Rovaniemeläisellä kuntosalilla on tapahtunut altistumisia koronavirukselle viime perjantaina.

Kaikkien, jotka ovat asioineet Rovaniemellä kuntokeskus Liikussa viime perjantaina 22.1. kello 14.40-16.30 pitää mennä koronatesteihin lievissäkin oireissa.

Lisäksi kaikkien kuntosalilla kyseiseen aikaan asioineiden tulee ottaa yhteyttä Rovaniemen kaupungin tartuntaviranomaisiin, jotta voidaan arvioida tartuntariski kunkin asiakkaan kohdalla.

Tartuntaviranomaisiin voi ottaa yhteyttä seuraaviin puhelinnumeroihin: 016 3224600, . 016 3224610 tai 016 3224620  ma–to kello 8–16 ja perjantaisin  kello 8–15.

17.00 Kotihoidossa on todettu työntekijällä toinen tartunta.

Rovaniemen kaupungin kotihoidossa on todettu työntekijällä toinen tartunta.

Tartunta todettiin perjantaina 22.1.2021 koronatartunta yhdellä hoitajalla, ja se liittyy aiempaan kotihoidossa todettuun tartuntaan.

Työntekijä oli ollut karanteenissa ja oli palannut töihin normaalisti karanteenin päätyttyä. Tartunta tuli ilmi oireiden alkaessa vasta töihin paluun jälkeen.

Rovaniemen kaupungin mukaan suojautumisen ansiosta asiakkaiden tartuntariski on kuitenkin matala.

16.00 Rovaniemi lievensi testaussuosituksiaan

Rovaniemi lievensi alle kouluikäisten lasten testaussuosituksia.

–Jos alle kouluikäinen sairastuu flunssaan, johon ei liity kontakteja koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa oleville alueille, lapsen oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testausta. Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen, kaupungin häiriötilanteen johtoryhmä kertoo tiedotteessaan.

Lieväoireinen lapsi voi palata päiväkotiin jo aiemmin, jos , jos hän on käynyt koronatestissä ja tulos on negatiivinen. Päiväkoti ei kuitenkaan voi vaatia koronatestistä todistusta perheeltä.

Jos samassa perheessä lapset ja aikuiset ovat sairastuneet samaan aikaan ja aikuisen testitulos on negatiivinen, alle kouluikäisiä lapsia ei tarvitse testata.

15.30 Norrbottenin korona lievässä laskussa

Norrbottenin koronatartuntojen määrä on hivenen laskussa. Viikolla 3 tartuntoja oli 578 mikä oli 10 prosenttia vähemmän kuin viikolla 2.

Haaparannalla todettiin viime viikolla 66 uutta tartuntaa, kun niitä viikolla kaksi oli 80. Pajalassa tartuntoja oli 7 eli saman verran kuin edeltävällä viikolla, Ruotsin Ylitorniolla 9 verrattuna viikon kaksi lukuun 13. Kalixissa todettiin 71 tartuntaa, kun edellisviikolla tartuntoja oli 97.

Norrbottenin suurimpien kaupunkien, Luulajan, Piitimen ja Bodenin luvut ovat selkeästi laskussa. Pienet tunturikunnat Arjeplog ja Arvidsjaur, jotka olivat pitkään ilman uusia tartuntoja, näkyvät nyt tilastossa hieman nousevina.

-Itä-Norrbottenin tartuntaluvut ovat edelleen korkeat, mutta hienoista laskua on havaittavissa Haaparannalla, Kalixissa ja Ruotsin Ylitorniolla. Kiirunassa tehdyt toimenpiteet ovat purreet ja luvut ovat kääntyneet laskuun, mutta vähän nousua on Jällivaarassa, Norrbottenin tartuntatautilääkäri Anders Nystedt raportoi.

15.00 Kokoontumisrajoituksia jatketaan

Lapin aluehallintovirasto jatkaa helmikuun loppuun rajoitusta, joka kieltää Lapin sairaanhoitopiirin kunnissa kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Rovaniemen MM-ralli järjestetään ilman yleisöä.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 50 ihmistä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa.

Lapin aluehallintoviraston määräys on voimassa ajalla 1.–28.2.2021. Se koskee Lapin sairaanhoitopiirin aluetta eli Enontekiön, Inarin, Kittilän, Kemijärven, Kolarin, Muonion, Pelkosenniemen, Pellon, Posion, Ranuan, Rovaniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kuntia.

14.23 Rokotukset etenevät Sallassa – jo 13 prosenttia väestöstä rokotettu

Sallassa on annettu yhteensä 464 annosta koronavirusrokotteita. Näistä Pfizer-BioNTechin rokotetta on ollut 299 annosta ja Modernan rokotetta 165 annosta.

Kunnassa asuu noin 3 400 ihmistä, eli jo 13 prosenttia kunnan asukkaista on rokotettu.

Kunnassa jatkuvat tällä viikolla kotihoidon asiakkaiden sekä ikääntyneiden rokotukset Modernan rokotteella. Tällä viikolla annetaan myös Pfizer-BioNTechin tehosteannoksia.

Sallan sosiaali- ja terveyskeskus avaa rokotusten sähköisen ajanvarauksen sekä puhelinajanvarauksen siinä vaiheessa, kun rokotukset etenevät koskemaan yli 70-vuotiaita ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvia omaishoitajia. Kunta aikoo tiedottaa asiasta erikseen myöhemmin.

13.45 Lapin sairaanhoitopiirissä todettiin 11 tartuntaa viikonlopun aikana

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 11 uutta koronavirustartuntaa perjantain jälkeen.

Tapauksista viisi todettiin Kolarissa, ja ne liittyvät aiempaan Pohjois-Pohjanmaalta lähteneeseen tartuntaketjuun. Kyseisessä tartuntaketjussa on todettu Lapin sairaanhoitopiirissä yhteensä 10 tapausta. Kolarin tartunnoista kerroimme jo sunnuntaina.

Uusista tapauksista kolme todettiin Rovaniemellä ja ne ovat karanteenissa olevien henkilöiden jatkotartuntoja.

Lisäksi Sallassa todettiin kaksi tartuntaa ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä ja muualla Lapissa todettiin yksi tartunta.  Näistäkin tapauksista kerroimme jo sunnuntaina.

Yhteensä viime viikolla (viikko 3) on todettu tähän mennessä 26 tapausta, joista kuusi on todettu ulkopaikkakuntalaisilla henkilöillä.

12.53 Koko Suomessa 192 uutta koronatartuntaa

Koko maassa uusia tautitapauksia kirjattiin maanantaina 192. Tartuntoja on todettu epidemian aikana kaikkiaan 42 772.

THL raportoi maanantaina 14 uudesta koronavirustartunnasta Pohjois-Pohjanmaalla. Pohjois-Pohjanmaalla on nyt todettu epidemian aikana kaikkiaan 2 002 tautitapausta.

12.51 Länsi-Pohja otetaan erityistarkkailuun

Pelkona on, että brittimuunnos livahtaa maahan Ruotsista. Län­si-Poh­ja otet­tiin eri­tyis­tark­kai­luun muun­to­vi­ruk­sen varalta. Kaikki po­si­tii­vi­set näyt­teet tut­ki­taan Hel­sin­gis­sä. Toistaiseksi Länsi-Pohjasta ei ole tiedossa yhtään muuntovirustartuntaa. (Aiheesta lisää.)

9.58 Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä kaksi uutta tartuntaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella todettiin viikonlopun aikana kaksi uutta koronavirustapausta.  Viime viikolla sairaanhoitopiirissä tehtiin 797 testiä. Positiivisia oli kaikkiaan 17.

– Lievilläkin oireilla tulee edelleen hakeutua testiin, jotta tartuntaketjut saadaan katkaistua, sairaanhoitopiiri muistuttaa tiedotteessaan.

7.59 Hallitus neuvottelee: Millaisia poikkeustoimia muuntovirus aiheuttaa?

Hallitus neuvottelee tänään siitä, millaisiin maan sisäisiin koronatoimiin on tarvetta ryhtyä uusien virusmuunnosten takia. STT:n tietojen mukaan hallitus pohtii koronaneuvotteluissaan ennen kaikkea sitä, missä vaiheessa leviämisvaiheen toimia pitäisi ottaa käyttöön. Hallitus miettii, pitäisikö koronaviruksen leviämisvaiheen rajoitustoimia olla myös niillä alueilla, jotka eivät nykyisten kriteerien mukaan ole leviämisvaiheessa.

Neuvottelut Säätytalolla Helsingissä alkavat STT:n tietojen mukaan kello 11.30.

Hallituksen on tarkoitus päivittää hybridistrategiaansa, jota on tarkasteltava uudestaan koronavirusmuunnosten aiheuttamassa tilanteessa. Uudet muunnokset leviävät tiettävästi herkemmin kuin niin sanottu alkuperäinen virus.

Hallituksen hybridistrategia on toimintasuunnitelma, jolla ohjataan sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita koronavirusepidemian hillinnässä.

Karanteenin laiminlyönnin sanktiot myös pohdinnassa

Perjantaina hallitus kertoi uusista rajoja koskevista rajoituksista. Sisärajan kautta saapuvassa työmatkaliikenteessä sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne Suomeen. Rajapäätökset tulevat voimaan keskiviikkona vuorokauden vaihtuessa. Päätös on voimassa 30 vuorokautta.

Tavoitteena on vähentää liikennettä rajoilla, jotta terveydenhuollon ammattilaisille jäisi parempi mahdollisuus testata kaikki rajan yli tulevat ja asettaa ihmisiä karanteeniin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että päätösten seurauksena rajoille tarvitaan satoja uusia testaajia ja satoja muita auttamaan käytännön järjestelyissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi tiedotustilaisuudessa, että koronatestejä ei pyrittäisi tekemään väkisin. Sen sijaan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi määrätä henkilön karanteeniin, jos tällä epäillään koronatartuntaa tai jos hän tulee maasta, jossa esiintyy muuntunutta viruskantaa.

Kiurun mukaan alkuviikosta on tarkasteltava myös sitä, joudutaanko karanteeniin liittyviä toimia tehostamaan niin, että sanktioita vielä käydään läpi.

Britanniasta pääsee taas Suomeen

Tänään puoliltapäivin päättyy matkustajalentojen keskeytys Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta Suomeen. Traficom päätti asiasta viime viikolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausunnon perusteella.

Matkustajalentoliikenne Britanniasta keskeytettiin joulun alla koronavirusmuunnoksen takia THL:n suosituksesta. Päätös tehtiin alun perin kahdeksi viikoksi, ja sitä on jatkettu muutamia kertoja viikoksi kerrallaan.

Britanniassa havaittu virusmuunnos ei ole kantajalleen aiempaa vaarallisempi. Se kuitenkin tarttuu aiempaa herkemmin, mikä on kiihdyttänyt epidemiaa esimerkiksi Britanniassa ja Irlannissa. Myös Etelä-Afrikassa on havaittu erillinen virusmuunnos.

THL:n mukaan viranomaisten toimia terveysturvallisuuden eteen on lisätty Suomen lentoasemilla merkittävästi muunnosten havaitsemisen jälkeen.

Viime aikaisia koronauutisiamme:

Ve­nä­läi­set eivät luota ko­ro­na­ro­kot­tee­seen – "Kan­sa­lai­sem­me eivät ole tot­tu­neet luot­ta­maan ak­tii­vi­seen kam­pan­join­tiin" (24.1.2021)

Sal­las­sa to­det­tiin kaksi ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa ul­ko­paik­ka­kun­ta­lai­sil­la – Näissä pai­kois­sa vi­ruk­sel­le on voinut al­tis­tua (24.1.2021)

Ko­la­ris­sa sul­je­taan kaksi päi­vä­ko­tia koronan takia – Kun­nas­sa on todettu tällä vii­kol­la kym­me­nen ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa (24.1.2021)

THL:n johtava asian­tun­ti­ja Astra Zenecan ro­ko­te­toi­mi­tus­ten pie­nen­ty­mi­ses­tä: "Totta kai tämä on pet­ty­mys, koska luul­tiin, että nyt voidaan todella reip­paas­ti aloit­taa jouk­ko­ro­ko­tuk­set" (23.1.2021)

Perjantain koronaseuranta (22.1.2021)