THL:n johtava asian­tun­ti­ja Astra Zenecan ro­ko­te­toi­mi­tus­ten pie­nen­ty­mi­ses­tä: "Totta kai tämä on pet­ty­mys, koska luul­tiin, että nyt voidaan todella reip­paas­ti aloit­taa jouk­ko­ro­ko­tuk­set"

Brittiläiseltä lääkeyhtiöltä ei ole tullut vielä Suomelle virallista tiedotetta helmikuussa toimitettavien rokoteannosten määrästä.

Astra Zeneca yhtiön ja Oxfordin yliopiston kehittämää koronarokotetta on kutsuttu "kansanrokotteeksi".
Astra Zeneca yhtiön ja Oxfordin yliopiston kehittämää koronarokotetta on kutsuttu "kansanrokotteeksi".
Kuva: DRAGO PRVULOVIC

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan on vaikea sanoa, miten paljon lääkeyhtiö Astra Zenecan ilmoitus odotettua pienemmistä toimitusmääristä vaikuttaa Suomen joukkorokotuksiin.

Brittiläinen lääkeyhtiö Astra Zeneca ilmoitti perjantaina Euroopan unionin viranomaisille, että se pystyy toimittamaan rokotettaan 60 prosenttia aiottua vähemmän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Lääkeyhtiö pystyy toimittamaan maaliskuun loppuun mennessä vain 31 miljoonaa annosta yhteistyökumppaninsa Novasepin johtaman Belgian-tehtaan tuotanto-ongelmien takia.

Yhtiön piti alun pitäen toimittaa rokotetta 80 miljoonaa annosta 27 EU-valtiolle.

Astra Zeneca on aiemmin ilmoittanut toimittavansa yli 80 miljoonaa annosta myös vuoden toisella neljänneksellä eli huhti–kesäkuun aikana. Yhtiö ei vahvistanut tätä perjantaina.

Astra Zeneca yhtiön ja Oxfordin yliopiston yhdessä kehittämää rokotetta on kutsuttu "kansanrokotteeksi", koska sillä on ollut tarkoitus rokottaa suuri osa suomalaisista.

"Suomeen tulee oletettavasti noin 200 000 annosta helmikuussa"

– Meille ei ole vielä tullut Astra Zenecalta mitään virallista tietoa, kuinka paljon rokotteita sitten oikeasti tulee, Kontio sanoo.

Kontion mukaan Astra Zenecanin EU:lle ilmoittaman tiedotteen pohjalta voi olettaa, että Suomeen tulee helmikuussa noin 200 000 rokoteannosta. Odotukset olivat paljon suuremmat.

Kontion mukaan senkään määrän perusteella ei voi arvioida, miten nopeasti rokotukset saadaan Suomessa etenemään, koska lääkeyhtiö ei ole myöskään kertonut, milloin rokotteita on seuraavaksi tulossa ja millä tahdilla.

– Noin 3,7 miljoonaa annosta piti tulla ennen kesää.

Euroopan lääkevirastolta odotetaan suositusta myyntiluvalle ensi viikolla

Kontion mukaan ensi viikolla on todennäköisesti tulossa lisää tietoa, koska Euroopan lääkevirasto suosittanee myyntilupaa ensi viikolla.

Suosituksen jälkeen EU:n komissio myöntää luvan. Nyt rokotteella ei siis vielä ole myyntilupaa EU:ssa.

– Totta kai tämä on pettymys, koska luultiin, että nyt voidaan todella reippaasti aloittaa joukkorokotukset ja päästään rivakasti etenemään ikääntyneiden rokotuksissa. Tämä totta kai hidastaa sitä kaikin puolin.

Joukkorokotukset oli tarkoitus aloittaa helmikuun puolivälissä, koska odotettiin, että silloin rokotteita olisi saatu useita satoja tuhansia annoksia ja niitä olisi tullut säännöllisesti lisää.

THL:n mukaan yli 103 000 ihmistä on tähän mennessä Suomessa saanut koronarokotteen. Rokotetuista yli 28 000 on yli 70-vuotiaita.