lautapelit: Etsi kar­tal­ta mur­haa­ja, tai syötä kis­san­pen­tu­ja – pukin kont­tiin voi löytää mui­ta­kin lau­ta­pe­le­jä kuin vanhoja klas­si­koi­ta

leikkipuisto: Se­vet­ti­jär­ven lapset saivat äkäisen nä­köi­sen jou­lu­lah­jan koulun pihalle

Mainos : Anna lah­jak­si pai­kal­li­sym­mär­rys­tä. Tutustu Lapin Kansan joulun ti­laus­tar­jouk­siin tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Pi­ka­vi­pil­lä pin­tees­tä po­rol­lis­ten kus­tan­nuk­sel­la?

Porotalous on Sodankylän elävä alkuperäiselinkeino. Pelkästään Sattasniemen paliskunnassa on vastikään aloittanut neljä uutta porotalousyrittäjää ja menossa on rahallisesti mittavia investointeja. Kunta hyödyntää elinkeinoamme markkinoinnissa ja brändin luomisessa. Poromies-patsas kunnantalon kupeessa muistuttaa poronhoidon pitkästä historiasta alueella.

Nyt olemme joutumassa ahtaalle talousahdingossa rypevässä kunnassa. Suunnitteilla on tuulivoimateollisuusalue Nuttioon miltei keskelle paliskuntaamme. Alue on 64 neliökilometriä eli se vastaisi kuuden kilometrin levyistä kaistaa Sodankylästä Sattaseen. Haitta-alue on yli kymmenkertainen. Sattasniemen tehokas porojen käsittely perustuu toimivaan luontaiseen laidunkiertoon. Näin laaja teollisuusalue tuhoaisi sen ja ajaisi poroelinkeinon talousahdinkoon. Vetoamme poronhoitolakiin: Sattasniemi sijaitsee erityisesti poronhoitoa varten varatulla alueella, missä olevaa valtion maata ei saa käyttää niin, että siitä olisi huomattavaa haittaa porotaloudelle.