Lukijalta
Mielipide

Lu­ki­jal­ta: Ka­te­taan Kont­ti­sen ke­sä­teat­te­ri – kus­tan­nuk­set Ro­va­nie­men teat­te­rin ja or­kes­te­rin bud­je­tis­ta

Konttisella ei viime kesänä nähty teatteria koronaepidemian takia. Koronan vaikutuksista kesään kertoivat viime toukokuussa Jarno Jokiharju, Hannu Friman, Eino hantula ja Irene Tikka. Samalla he ihmettelivät teatterin katsomon edestä kaadettuja syreenejä.
Konttisella ei viime kesänä nähty teatteria koronaepidemian takia. Koronan vaikutuksista kesään kertoivat viime toukokuussa Jarno Jokiharju, Hannu Friman, Eino hantula ja Irene Tikka. Samalla he ihmettelivät teatterin katsomon edestä kaadettuja syreenejä.
Kuva: Anssi Jokiranta

Kauniin Kemijoen rannalla valmistaudutaan jälleen kerran kunnianhimoisesti tuottamaan ensi kesäksi koko perheen teatteritaidetta. Reilun neljännesvuosisadan yhdistyspohjalta toiminut teatteri tuottaa tänä kesänä näyttämölle Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintyttären.

Toisin kuin laitosteatterit, Konttisen kesäteatteri joutuu pääosin itse kantamaan tuotantonsa taloudelliset riskit. Lipputuloilla katetaankin noin 80 prosenttia teatterin toimintakuluista.

Koronapandemia perui viime kesän esitykset, ja sääriski on jokavuotinen uhkakuva. Konttisen kesäteatteri joutuukin kirjaimellisesti toimimaan tuulessa ja tuiskussa. Kesäteatterin kattaminen minimoisi sääriskin ja turvaisi teatterin toiminnan myös tulevaisuudessa.

Konttisen kesäteatterin kattaminen on tietysti resurssikysymys. Muistelen aikanaan kerrotun, että teatterin kattaminen maksaisi noin 200 000 euroa. Nykypäivään indeksoituna summa on luonnollisesti suurempi, mutta ei Rovaniemelle mahdoton.

Rovaniemi tukee korkeakulttuuria eli teatteria ja orkesteria noin 4 miljoonalla vuosittain. Koko kansan kesäteatterin kattamisen voisi toteuttaa esimerkiksi niin, että molemmilta kulttuurilaitoksilta siirrettäisiin 100 000 euroa kahtena vuotena Konttisen kattamiseen. Näin Rovaniemen kulttuurirahoitus pysyisi raameissaan, mutta kulttuurin saavutettavuus varmasti paranisi.

"Kun sääriski poistuisi ja puitteet olisivat muutenkin asialliset, alueesta voisi muodostua kaupunkilaisten olohuone."

Konttisen kesäteatterin kattaminen avaisi aivan uusia mahdollisuuksia keskustan elävöittämiseen. Kun sääriski poistuisi ja puitteet olisivat muutenkin asialliset, alueesta voisi muodostua kaupunkilaisten olohuone. Katetussa tilassa voisi järjestää esimerkiksi nuorten bändi-iltoja, yhteislauluiltoja tyyliin ”Kemijoen rannalla”, stand up -esityksiä tai vaikkapa teatterivierailuja, kun puitteet viimein saataisiin kuntoon.

Katettu näyttämö tarjoaisi myös Rovaniemen teatterille ja kaupunginorkesterille mahdollisuuden tuoda toimintaansa lähemmäs kansan syviä rivejä. Ne voisivat esitellä toimintaansa esimerkiksi järjestämällä avoimia harjoituksia tai esittämällä maistiaisia tulevan kauden ohjelmistostaan. Tulevaisuudessa vain mielikuvitus asettaisi rajat, mitä toimintaa Konttisen alueella voisi järjestää.

Vielä ensi kesänä Ronja ja kumppanit tulevat kastumaan valitettavasti useammankin kerran. Tulevaisuudessa kaikki on toivottavasti paremmin. Tulenkin tekemään Konttisen kesäteatterin kattamisesta vielä tänä keväänä valtuustoaloitteen, johon toivon mahdollisimman monen valtuutetun yhtyvän.

Timo TolonenRovaniemen kaupunginvaltuutettu, sivistyslautakunnan jäsen (ps.)