Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi nuoret eh­dok­kaat edes kam­pan­joi­vat? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Ka­la­tie­in­ves­toin­nit syksyn bud­jet­ti­rii­heen

Ministeriöt valmistelevat ehdotuksia hallitukselle korona-exit-ratkaisuiksi syksyn budjettiriiheen. Riihessä kiinnitetään huomiota elvytystoimiin, jotka konkretisoituvat investoinneissa. Yleensä elvytystoimena ovat olleet investoinnit infraan kuten väylä- ja ratahankkeisiin. Nämä toimenpiteet ovat tärkeitä, mutta niistä puuttuu kehittämisnäkökulma.

Valtion kehitysyhtiö Vake:n yhteyteen on perustettu ilmastorahasto. Vake toteaa: ”Markkinaehtoisella rahoituksella ei saavuteta riittävästi investointeja. Siksi valtio haluaa vauhdittaa tätä kehitystä. Julkisella rahoituksella voidaan tehdä investointeja rohkeammin, aikaisemmin tai laajemmassa mittakaavassa kuin pelkällä yksityisellä rahoituksella.” Näin tapahtuisi myös vaelluskalarahaston osalta.

Rahasto toimisi vipuvaikutuksena kalatieinvestointien käynnistämisessä. Vaelluskalarahaston perustaminen lohen ja vaelluskalojen palauttamiseksi on perusteltua sekä elvytys- että korona-exit-näkökulmasta. Kalateiden ja ohitusuomien rakentaminen luo nopeasti työpaikkoja rakentamisessa. Kun investoinnit ovat valmiit, jatkuvat talous- ja työllisyysvaikutukset välittömästi matkailu- ja palvelualoilla, jotka ovat koronakriisissä olleet keskeisiä kärsijöitä.

Investoinneilla on välittömät vaikutukset julkiseen talouteen kunnallis-, kiinteistö- ja yhteisöverojen kautta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.