hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Etä­työ­läi­sen­kin kan­nat­taa syödä kunnon ate­rioi­ta – na­pos­te­lun­ha­lu katoaa

Hyvään aamupalaan voi kuulua kaurapuuron lisäksi myös esimerkiksi marjoja ja hedelmiä.
Hyvään aamupalaan voi kuulua kaurapuuron lisäksi myös esimerkiksi marjoja ja hedelmiä.
Kuva: Maiju Teeriaho

Hei, mässäilevä etätyöläinen! (UR 1.4.)

On normaalia, että poikkeustilanteessa käyttäydytään poikkeuksellisesti. Kuten itsekin totesit, et varmasti ole tämän jatkuvan napostelun kanssa yksin.

Kysy itseltäsi, miksi napostelet. Oletko tottunut napostelemaan aina ollessasi kotona? Aina, kun olet sohvalla katse telkkarissa? Kotiympäristö voi salakavalasti antaa keholle vihjeitä napostella, koska sitä olemme tottuneet tekemään tiettyinä aikoina tietyssä paikassa. Pyri tiedostamaan syitä napostelullesi ja muuta etätyöpistettäsi niin, ettei siinä ole mahdollista napostella tai ettei se herätä halua naposteluun.

Haluan kuitenkin painottaa, ettei painonhallinta ole ollenkaan kiinni itsekurista, vaan pienistä arjen tavoista. Jatkuva napostelu on noidankehä, joka on tärkeää katkaista. Voin taata, että syömällä kunnon aterioita säännöllisesti naposteluhimo vähenee tai jopa katoaa.

"Mikäli olet tottunut liikkumaan työpaikkaruokalaan, teeskentele meneväsi sinne lähtemällä pienelle kävelylenkille ennen ruokailua tai hakemalla noutoruokaa."

Näin poikkeusaikana on tärkeää ylläpitää ns. normaalia rytmiä eli herätä aikaisin, pukeutua (mukavasti, muttei liian mukavasti) ja jopa hieman harjata hiuksia. Normaalin elämänrytmin lisäksi on tärkeää myös ylläpitää säännöllistä ruokailurytmiä, sillä se on terveyttä edistävän ruokavalion perusta.

Säännölliseen ruokailurytmiin kuuluu 4–6 ateriaa päivässä 3–4 tunnin välein. Aamupala saisi olla aika tuhti, esimerkiksi kaurapuuron lisäksi kananmuna, pähkinöitä tai raejuustoa sekä hedelmä tai vihannes, esimerkiksi porkkana.

Lounas syödään samaan aikaan kuin työpaikalla ollessa. Mikäli olet tottunut liikkumaan työpaikkaruokalaan, teeskentele meneväsi sinne lähtemällä pienelle kävelylenkille ennen ruokailua tai hakemalla noutoruokaa. Voit myös sopia työkaverin kanssa videolounastreffit. Keitä itsellesi kahvit, jos olet tottunut juomaan sitä lounaan jälkeen.

Ennen ”töistä lähtemistä” syö vielä kunnollinen välipala, esimerkiksi kaksi viipaletta ruisleipää, jonka päällä levitettä, leikkeleitä ja paprikaa. Käy taas pienellä lenkillä ikään kuin olisit kävelemässä töistä kotiin. Kiertäähän somessa tälläkin hetkellä kuvia, jossa ihmiset ulkovaatteet päällä pitävät suihkuverhon tangosta kiinni katse puhelimessa ja teeskentelevät matkustavansa kotiin metrolla.

Työpäivän jälkeen on tärkeää syödä vähintään kaksi ateriaa: päivällinen ja iltapala. Jos kokkaaminen ei ennen ollut oma juttu, niin mitä jos alkaisit kokeilemaan erilaisia reseptejä? Nyt olisi kerrankin aikaa panostaa niihin.

On kuitenkin muistettava, että herkuttelu kuuluu elämään eikä siitä pidä kokea syyllisyyttä. Ole tietoinen valinnoistasi ja päätä, milloin syöt herkkuja ja tee se hyvällä omatunnolla!

Kirjoittaja Dienh Hong valmistuu pian laillistetuksi ravitsemusterapeutiksi.