Kolumni: Suoraa puhetta äi­tiy­des­tä

Salakuljetus: Nuus­ka­ral­li romahti län­si­ra­jal­la, ni­ko­tii­ni­pus­sien myynnin va­pau­tu­mi­nen muutti ti­lan­teen

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Louen kaupan lo­pet­ta­mi­nen ei aja omis­ta­jien etua

Tervolalaiset Pirjo ja Joonatan Rytkönen kuvattiin toukokuussa Louen Salen edustalla. He kertoivat käyttävänsä kyläkaupan palveluja säännöllisesti.
Tervolalaiset Pirjo ja Joonatan Rytkönen kuvattiin toukokuussa Louen Salen edustalla. He kertoivat käyttävänsä kyläkaupan palveluja säännöllisesti.
Kuva: Jussi Saarela

Kävin juuri Louen Salessa. Tein muutaman kymmenen euron ostokset, arkipäiväisiä ruoka-aineksia, välttämättömiä oman ostoslistani mukaan.

Sain vielä käydä. Arina on ilmoittanut aikeistaan lopettaa kauppa. Jos kauppaa ei Louella olisi, laajan alueen ihmiset joutuisivat tekemään arkipäiväiset ostoksensa muualla. Kauppamatkaa tulisi muutamia kymmeniä kilometrejä lisää. Matkakustannusten vuoksi kaupassa käynti tulisi kalliimmaksi ja myös Nelostien kulkijoilta katoaisi hyvä ostos- ja tankkauspaikka.

Louen Sale kuuluu Arinaan. Arina on osuustoimintaliike. Osuustoimintaliikkeen peruste on se, että kuluttajat ja asiakasomistajat saavat parempaa palvelua. Tietysti on otettava huomioon myös kannattavuus, liiketoiminnan perusteet. Louen Sale on voittoa tuottava kauppa. Se on siisti ja siinä on hyvä tavaravalikoima. Se palvelee hyvin tarkoitustaan alueen lähikauppana.

Onko Arinan johto etääntynyt osuuskauppaliikkeen perusajatuksista, kun se edes suunnittelee voittoa tuottavan laajan alueen ihmisiä hyvin palvelevan kaupan lopettamista?

Arinan on palattava toimimaan asiakkaiden ja asiakasomistajien eduksi eikä alkaa suunnitella hankaluuksia ja lisäkustannuksia, joita heille kaupan lopettamisesta koituisi.

Rantalakeus-lehden kirjoituksesta (19.7.) käy ilmi, että Arinan nurjamielinen toiminta maaseudulla asuvia kohtaan on jatkunut jo pitkään. Temmeksen kylä on jätetty ilman kauppaa ja ABC-tankkausasemaa. Onko Arinalla sama visio Louen kaupan ja ABC-tankkausaseman suhteen?

Louen kaupan lopettaminen ei ole alueen asiakkaiden eikä asiakasomistajien edun mukaista. Osuustoimintaperiaatteiden mukaan kauppaa tulee hoitaa myös liiketoiminnallisesti kannattavasti, mutta niin, että ei aiheuteta jäsenissä tyytymättömyyttä.

Kannattaa nyt Arinan johdon palata osuustoiminnan perusasioihin ja löytää ratkaisu, joka pelastaa nyt voitollisen, hyvin toimivan Louen Salen toiminnan jatkumisen.