Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

LKS:n so­me-kä­ti­löi­den Ins­tag­ram-pos­tauk­sil­la yli 2 000 seu­raa­jaa – juhlan kun­niak­si kätilöt ajoivat kilpaa työ­tuo­leil­la: katso hauska video!

Naistenpäivänä syntynyt neito. Juhlapukuinen vauva juhlisti saamelaisten kansallispäivää. Vauvan vointia seurataan mittauksilla. Ruokatunti! Jouluaaton kuvassa on kaksi joulutonttua.
Naistenpäivänä syntynyt neito.
Naistenpäivänä syntynyt neito.
Kuva: LKS:n naistenklinikan Instagram-tili

Lapin keskussairaalan (LKS) naistenklinikalla koettiin pienimuotoinen saavutus pari viikkoa sitten, kun klinikan Instagram-tili ylitti 2 000 seuraajan rajan. Lukua juhlistettiin videolla, jossa kolme kätilöä potkuttelee kilpaa työtuoleilla ja katkaisee maalinauhan, johon tuo maaginen luku on kirjoitettu.

– Kyllä 2 000 seuraajaa on näin pienelle yksikölle ihan mahtava luku, sanoo naistenklinikan vs. osastonhoitaja Sari Kartimo.

Naistenklinikka avasi Instagram-tilinsä helmikuussa 2019. Some-kanavaksi valikoitui juuri Instagram, koska sitä nuoret aikuiset seuraavat eniten.

Kartimon mukaan läsnäolo sosiaalisessa mediassa kuuluu nykyään asiaan myös terveydenhuollossa. Some on epävirallinen, mutta tärkeä viestintäkanava.

– Instagram-tilin arvo on osoittautunut yllättävän suureksi. Tilistä on tullut todella paljon hyvää palautetta sekä synnyttäjiltä että muilta potilailta. Myös ammattilaiset ovat kehuneet, että sieltä löytyy tietoa helposti.

Katso tästä kätilöiden kilpa-ajo!

Jos video ei näy, se löytyy osoitteesta https://www.instagram.com/lks_naistenklinikka/.

Tilillä jaetaan tietoa muun muassa synnytykseen ja vauvanhoitoon liittyvistä asioista sekä klinikan käytännöistä. Kartimo sanoo, että tieto on aina oikeaa ja luotettavaa, vaikka siinä on toisinaan huumoriakin mukana.

– Nyt korona-aikana tietoa on usein pitänyt saada nopeasti eteenpäin, ja Instragram on ollut tässä hyvänä apuna, vaikka virallinen tiedottaminen tapahtuukin muissa kanavissa. Instan kautta tavoittaa nopeasti suuren joukon ihmisiä, Sari Kartimo sanoo.

Naistenklinikan Insta-tiliä hoitaa kolme some-kätilöä, jotka tekevät päivityksiä yhdessä sovittujen pelisääntöjen mukaisesti. Postauksia tehdään varastoon, kun muilta töiltä jää aikaa, ja niitä julkaistaan sopivalla tahdilla.

Instagramin kautta naistenklinikasta välittyy lämmin, myönteinen ja helposti lähestyttävä kuva, mikä voi helpottaa esimerkiksi ensisynnyttäjien pelkoja. Kartimon mukaan postauksissa onkin olennaista, että ne ovat hengeltään positiivisia.

– Meillä on täällä erittäin hyvä porukka töissä, ja uskon, että se välittyy Instagramissa, Kartimo sanoo.

Postauksissa huomioidaan myös erilaiset teemapäivät. Esimerkiksi kaksosten päivän 2.2. videolla esiintyvät kahdet kaksoset. Joulukuussa Instagram-tili toimi joulukalenterina, jonka luukkujen takaa paljastui muun muassa joulutonttujen touhuja klinikalla.

Oma lukunsa ovat hellyttävät kuvat ja videot vauvoista. Niitä katsoessa ei voi olla tulematta hyvälle mielelle.

– Ajattelen, että vauvojen kuvat palauttavat meidät perusasioiden äärelle. Varsinkin nyt korona-aikana on tärkeää luoda uskoa tulevaisuuteen ja muistaa, että elämä jatkuu, Sari Kartimo sanoo.

LKS:n naistenklinikka

LKS:n naistenklinikalla  hoidetaan synnytykset ja siellä on synnyttäneiden vuodeosasto.

Raskauksiin ja synnytyksiin liittyen klinikalla on äitiyspoliklinikka ja imetyspoliklinikka.

Klinikalla on myös naistentautien poliklinikka ja vuodeosasto.

Klinikan tili löytyy Instagramista nimellä lks_naistenklinikka.